Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Słodycz i ciepło tropików skumulowane w jednym daniu – oto esencja naszego przepisu na kokosowe krewetki z salsą mango-habanero. To propozycja dla smakoszy egzotycznych, ostrych doznań. Słodkie, kremowe krewetki obtoczone w kokosie, podane z ostrą, owocową salsą, to proste danie, które przeniesie Cię smakiem w egzotyczne, tropikalne miejsca. Wspaniały koktajl smaków mango i habanero tworzy wyjątkowe tło dla delikatnych krewetek. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób nie polubić. Przygotuj się na wspaniałą podróż kulinarną!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 12 dużych surowych krewetek
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 szklanki oleju do smażenia krewetek
- Ciasto do panierowania krewetek:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko eko
- 100 ml jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Panierka:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki bułki tartej
- Salsa:
- 1 duże dojrzałe mango lub 3/4 szklanki pure z mango (bez dodatku cukru)
- kawałek papryczki habanero lub innej czerwonej chilli (ilość wg uznania)
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka gałązek kolendry (ilość wg uznania)
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero – jak zrobić?
- Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet krewetki. Następnie umyć krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać solą i pieprzem.
- Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno mieć konsystencję śmietany.
- Oddzielnie wymieszać składniki panierki.
- Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia oleju.
- Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.
- Smażyć krewetki na głębokim oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym.
- Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania krewetek podać w osobnym naczyniu.
- Przygotowanie salsy:
- Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.
- Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce oleju.
- Mango, papryczkę, ocet i kolendrę zmiksować, na gładką masę.
- Następnie dodać do salsy usmażoną cebulę. Dodać sól do smaku.
Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero – dodatkowe informacje
Uwaga – papryczkę (bez pestek) dodaj w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Ja dodałem zaledwie 1:10 papryczki habanero i salsa była ostra. Salsa powinna mieć owocowo-ostry smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowe czekoladki Rafaello
Następny przepis: Kokosowe markizy