Kociołek pieczarkowo - rybny

Kociołek pieczarkowo – rybny

Podróżując po bagnach Kiszczaka, jest jedno danie, które zawsze oczaruje i zaskoczy – kociołek pieczarkowo-rybny. To bogate, soczyste danie, w którym świeże pieczarki łączą się z delikatnym mięsem rybnym, dodając głębię i sycący smak. Przepis na kociołek pieczarkowo – rybny jest wtedy, kiedy potrzebujesz czegoś, co dodatkuje Ci energię po długim dniu spędzonym na łonie natury. Ten przepis na kociołek rybny z pieczarkami jest idealny na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy też wieczór spędzony na łonie przyrody przysłuchując się cudownym dźwiękom natury.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z mintaja
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 marchewki (20 dag)
  • kawałek pora (5 dag)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 g przecieru pomidorowego (pomidory rozdrobnione – nie koncentrat!)
  • 1 kostka warzywna
  • sól
  • ognista mieszanka przypraw KAMIS lub inna ostra przyprawa
  • olej do smażenia
  • posiekana zielona pietruszka lub bazylia

Kociołek pieczarkowo – rybny – jak zrobić?

  1. Obraną marchewkę szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki. Marchewkę i pora dusimy na oleju (2-3 łyżki).
  2. Pieczarki czyścimy, trzonki kroimy w plasterki, a kapelusze w półplasterki. Pokrojone pieczarki dodajemy do warzyw i dusimy razem ok. 10 min.
  3. Dodajemy pomidory krojone i przecier pomidorowy oraz kostkę warzywną. Przyprawiamy przyprawą pikantną i ewentualnie jeszcze solą.
  4. Filety kroimy w dużą kostkę i dokładamy do garnka, mieszamy wszystko i dusimy 8-10 minut. Posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem np. ryżu.

Kociołek pieczarkowo – rybny – dodatkowe informacje

Do tej potrawy używam mrożonych filetów z biedronki „Złota Rybka”. Mają mało glazury i po rozmrożeniu zostaje sporo ryby.

Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore samodzielne porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kociołek rosyjski
Następny przepis: Kociołek węgierski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode