Kociołek węgierski
Kociołek węgierski to ciepła, aromatyczna potrawa, wywodząca się z serca Węgier. Ten wyjątkowy przepis na gulasz węgierski z kociołka wprowadzi Cię w świat korzennych smaków, które idealnie połączą się z soczystym mięsem i warzywami. Kucharzenie w garnku węgierskim nie tylko dodaje potrawie niepowtarzalnego klimatu, ale także pozwala na powolne gotowanie składników, co wyostrza ich smak. Kociołek węgierski to więcej niż tylko przepis, to doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię prosto na węgierskie pastwiska. Zatem zanurz się w tradycje kuchni węgierskiej i odkryj jej bogactwo z daniami z kociołka węgierskiego.
admin
Składniki:
- 600 g mięsa wieprzowego,
100g boczku wędzonego,
4 łyżeczki musztardy,
2-3 łyżki mąki,
3 czerwone papryki,
1 pęczek natki pietruszki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
2 liście laurowe,
2 szklanki wody,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz
Kociołek węgierski – jak zrobić?
1. Karkówkę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą. Panierujemy je w mące i obsmażamy na patelni.
2. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy czosnek. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy go i dodajemy do mięsa.
3. Mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
4. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę i dusimy jeszcze około 20 minut do miękkości. W między czasie doprawiamy całość do smaku. Gdy gulasz będzie gotowy dodajemy posiekaną natkę.
Kociołek węgierski – dodatkowe informacje
Gulasz z kociołka węgierskiego można podawać ze świeżym pieczywem, kaszą gryczaną lub kluseczkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kociołek pieczarkowo - rybny
Następny przepis: Kofty z sosem miętowym