Kociołek rosyjski

Kociołek rosyjski

Chwyć za swój najlepszy kociołek i przygotuj się na podróż kulinarną do serca Rosji. Kociołek rosyjski to odżywczy, ciepły posiłek, który z pewnością zapewni Ci tę pociechę, na którą zasługujesz. Pomimo rosyjskiego dziedzictwa, jest to danie, które możesz łatwo przygotować ze składników dostępnych w lokalnym sklepie. Kociołek rosyjski to wyraziste, bogate smaki i soczyste kawałki mięsa otulone warstwą aromatycznych warzyw. Brzmi apetycznie, prawda? Ten przepis na kociołek rosyjski zapewni Ci prawdziwą ucztę, niezależnie od pory roku. Jeśli szukasz wyrazistego, sycącego daniu, które przyniesie ciepło rosyjskiego domu do Twojej kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 kg Fileta z kurczaka + przyprawa do kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki dowolnego suchego makaronu
  • 0,5 litra koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) lub przecieru pomidorowego z puszki np. pelati
  • 0,5 szklanki keczupu
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra w proszku (do smaku)
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Kociołek rosyjski – jak zrobić?

  1. 1.
    Filety kroimy na małą kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut.
  2. 2.
    Następnie smażymy nasze kawałeczki kurczaka na rozgrzanym oleju do zrumienienia i wrzucamy do dużego garnka.
  3. 3.
    Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle lub oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka w garnku.
  4. 4.
    Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.
  5. 5.
    Wrzucamy do naszego garnka z resztą składników. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko gorącą wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  6. 6.
    W międzyczasie gotujemy makaron tak aby był lekko podgotowany, ale nie ugotowany.
  7. 7.
    Dodaj przecier-koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Dolej wody, aby wytworzył się sos. Gotuj na wolnym ogniu. Na koniec dodaj makaron i wymieszaj. Kociołek rosyjski najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie składniki przejdą smakiem.

Kociołek rosyjski – dodatkowe informacje

Makaron można ugotować osobno i polać przygotowanym kociołkiem. Takie leczo wybornie smakuje z plackami ziemniaczanymi. Można również zaciągnąć sos wodą z mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kociołek głodomora
Następny przepis: Kociołek pieczarkowo - rybny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode