Kociołek głodomora

Kociołek głodomora

Przywołując klimat staropolskich stołów, prezentujemy przepis na niezwykłą potrawę zatytułowaną „Kociołek głodomora”. To posiłek o bogatym, intensywnym smaku, który zaspokoi głód każdego smakosza. Dania przygotowane w kociołku charakteryzują się specyficznym, niepowtarzalnym aromatem i smakiem. W naszym przepisie składniki same wydobywają z siebie najcenniejsze aromaty, tworząc potrawę, która jest prawdziwym rarytasem. Kociołek głodomora to idealna propozycja na spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że skutecznie zaspokaja nawet największy głód.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z szynki
  • 1/2 kg schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 5 średnich pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 sztuki selera
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora około 18 cm
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy:
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – szczypta
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • przyprawa do gulaszu prymat – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka kucharka
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • 2 łyżki masła

Kociołek głodomora – jak zrobić?

Kociołek głodomora – dodatkowe informacje

Schab w zupie można zamienić na tańszą chudą łopatkę wieprzową, będzie równie smaczna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kociołek do syta
Następny przepis: Kociołek rosyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode