Kociołek pieczarkowo – rybny
Podróżując po bagnach Kiszczaka, jest jedno danie, które zawsze oczaruje i zaskoczy – kociołek pieczarkowo-rybny. To bogate, soczyste danie, w którym świeże pieczarki łączą się z delikatnym mięsem rybnym, dodając głębię i sycący smak. Przepis na kociołek pieczarkowo – rybny jest wtedy, kiedy potrzebujesz czegoś, co dodatkuje Ci energię po długim dniu spędzonym na łonie natury. Ten przepis na kociołek rybny z pieczarkami jest idealny na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy też wieczór spędzony na łonie przyrody przysłuchując się cudownym dźwiękom natury.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 0,5 kg filetów z mintaja
 - 0,5 kg pieczarek
 - 2 marchewki (20 dag)
 - kawałek pora (5 dag)
 - 1 puszka pomidorów krojonych
 - 500 g przecieru pomidorowego (pomidory rozdrobnione – nie koncentrat!)
 - 1 kostka warzywna
 - sól
 - ognista mieszanka przypraw KAMIS lub inna ostra przyprawa
 - olej do smażenia
 - posiekana zielona pietruszka lub bazylia
 
Kociołek pieczarkowo – rybny – jak zrobić?
- Obraną marchewkę szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki. Marchewkę i pora dusimy na oleju (2-3 łyżki).
 - Pieczarki czyścimy, trzonki kroimy w plasterki, a kapelusze w półplasterki. Pokrojone pieczarki dodajemy do warzyw i dusimy razem ok. 10 min.
 - Dodajemy pomidory krojone i przecier pomidorowy oraz kostkę warzywną. Przyprawiamy przyprawą pikantną i ewentualnie jeszcze solą.
 - Filety kroimy w dużą kostkę i dokładamy do garnka, mieszamy wszystko i dusimy 8-10 minut. Posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem np. ryżu.
 
Kociołek pieczarkowo – rybny – dodatkowe informacje
Do tej potrawy używam mrożonych filetów z biedronki „Złota Rybka”. Mają mało glazury i po rozmrożeniu zostaje sporo ryby.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore samodzielne porcje.





