Kociołek do syta
Kociołek do syta to tradycyjne, rozgrzewające danie, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Obfituje w aromatyczne przyprawy i różnorodność składników, które w harmonijny sposób łączą się tworząc unikatowy smak. Bogactwo warzyw, kawałki mięsa oraz specjalny sos – wszystko to sprawia, że danie nasyca jak nieliczne. Jest wyjątkowo uniwersalne – można je przygotować na ognisku, w piekarniku, a nawet na kuchence gazowej. Co więcej, jest doskonałe na każdą porę roku, zapewniając ciepło i sytość podczas zimowych miesięcy, a latem stanowi element piknikowej biesiady. Jest to danie, którym z pewnością zachwycisz swoich gości.
admin
Składniki:
- 1 kilogram filetów z kurczaka
- 1/2 kilograma pieczarek
- 3 papryki
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- sos słodko-kwaśny
- 7 ogórków konserwowych
- 2 woreczki ryżu
- kostka bulionowa
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
- sól czosnkowa
- majeranek
- mielona słodka papryka
- maggi
- przyprawa do kurczaka
- 2-3 łyżki mąki
- olej
Kociołek do syta – jak zrobić?
- Filety kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy 10 minut na oleju. Przekładamy do garnka. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
- Pieczarki i cebule kroimy, smażymy 15 minut i dodajemy do mięsa. Papryki oczyszczamy, kroimy w paski i smażymy 15 minut. Posypujemy mąką i przekładamy do mięsa.
- Dodajemy sos słodko-kwaśny, kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wlewamy tyle wody, aby potrawa nie była zbyt rzadka. Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w paski ogórki. Gotujemy 15 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Kociołek do syta – dodatkowe informacje
● Kurczaka możemy zastąpić mięsem wieprzowym, a zamiast sosu słodko-kwaśnego wlać koncentrat pomidorowy.