Kociołek a'la myśliwski

Kociołek a’la myśliwski

Poznaj fascynujący świat potraw z kociołka, rozpoczynając od przepisu na kociołek a’la myśliwski. To danie pełne jest głębokich smaków mięsa i warzyw połączonych w jednolitą kompozycję, która rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jego aromat przywodzi na myśl ognisko i przygody na łonie natury. Przygotowanie kociołka myśliwskiego to prawdziwa sztuka, ale z naszym przepisem nawet początkujący miłośnicy kuchni na świeżym powietrzu poradzą sobie bez problemu. Gotując na ogniu, można poczuć się jak prawdziwy myśliwy wracający z łowów. Czas na odkrycie sposobu na robienie kociołka myśliwskiego.

Składniki:

  • 30 dag wędzonej słoninki lub boczku
  • 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • selera
  • kapusty włoskiej
  • 4 pomidory (użyłam własnych ze słoiczka)
  • łyżeczka tymianku
  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ziele angielskie (4)
  • łyżeczka jałowca
  • łyżeczka kolendry
  • łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Kociołek a’la myśliwski – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i zamarynować. (Ziele, jałowiec, kolendrę rozbić w moździerzu i pomieszać z olejem, sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem. Taka miksturą nasmarować mięso. Pozostawić w lodówce na ok 2 godz.)
  2. Na dno garnka ułożyć pokrojoną w paski słoninkę. Na słonince ułożyć obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Małych nie kroić. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w grubą kostkę marchewkę i selera. Oczywiście wcześniej obrane i umyte.
  4. Następnie wyłożyć połowę mięsa. Na mięso ułożyć pokrojoną w ósemki kapustę i wyłożyć pozostałe mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty. I na samym wierzchu położyć pomidory (bez skórki) pokrojone na ćwiartki.
  5. Całość przykryć pokrywą i postawić na gazie. Palnik skręcić na minimum. Nie podnosić pokrywy i nic nie mieszać. Ma się tak grzać ok 1,5 godziny.
  6. Podawać ciepłe. Smacznego.

Kociołek a’la myśliwski – dodatkowe informacje

Prawdziwy kociołek myśliwski robi się na świeżym powietrzu, na ognisku. Garnek jest żeliwny, gruby i ma ciężką pokrywę. Mięso, to oczywiście dziczyzna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: koci jezyczek
Następny przepis: Kociołek do syta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode