koci jezyczek

koci jezyczek

Przepis na „koci języczek” to prawdziwa gratka dla miłośników niebanalnych wypieków. Inspiracją do jego stworzenia była delikatność i finezja, jakie są charakterystyczne dla kocich języczków. Stąd też dostosowano składniki – i cały proces przyrządzania, by ciasteczka były szczególnie lekkie i delikatne, rozpływające się dosłownie w ustach. Przygotowanie „kociego języczka” to także doskonała okazja do zabawy w kuchni, szczególnie gdy zamierza się wspólnie piec z dziećmi. To ciekawy sposób na stworzenie czegoś pysznego i unikalnego, ale przede wszystkim – niezwykle smakowitego.

Składniki:

  • Ciemny biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem cytrynowy
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • Aromat cytrynowy
  • 1 kostka margaryny
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Ponadto
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • Napar z kawy rozpuszczalnej
  • 1 galaretka

Koci języczek – jak zrobić?

  1. Jajka utrzeć z cukrem, aby kryształki nie były wyczuwalne. Dodac mąki, wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać do dużej blachy. Piec w 180 st ok 35 min (do suchego patyczka). Wystudzić.
  2. Wodę i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do 120 st (ok 15 min). W tym samym czasie ubijać białka.
  3. Gdy cukier osiągnie pożądaną temperaturę, powoli strumykiem wlewać go do białek, dalej ubijając. Następnie dodać aromat i kilka kropel soku z cytryny. Na sam koniec margarynę, dokładnie wymieszać.
  4. Biszkopty nasączyć w kawie.
  5. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu.
  6. Na biszkopt wyłożyć masę, następnie nasączone biszkopty, zalać galaretką.

koci języczek – dodatkowe informacje

w oryginalnym przepisie do masy dodaje się odrobinkę likieru pomarańczowego zamiast aromatu i soku z cytryny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knysza salat
Następny przepis: Kociołek a'la myśliwski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode