Knysza salat

Knysza salat

Jeśli chcesz zasmakować autentycznego street foodu prosto z Polski, koniecznie wypróbuj knyszę. Ten popularny fast food składa się z bułki pszennej na bazie drożdży, która jest wypełniona różnymi dodatkami. W naszym przepisie skupimy się na wersji z obfitością świeżych, chrupiących warzyw. Knysza salat to doskonała propozycja, jeśli szukasz pożywnego, smacznego posiłku, który możesz przygotować w domu. Ten przepis to doskonała inspiracja na szybki i łatwy lunch, który możemy zabrać ze sobą. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem polskiej kuchni, czy po prostu szukasz nowych kulinarnych inspiracji, te przepisy na knyszę zapewne Cię zainteresują.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 cukinia
  • puszka kukurydzy
  • 1 serek do sałatek typu feta
  • sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • sok z połowy cytryny

Knysza salat – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy z papryki wyciągamy gniazda nasion, z pomidorów wycinamy szypułki. Kapustę kroimy w paski, cebule i paprykę w kostkę, ogórka i pomidory kroimy w półksiężyce.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron cukinie pokrojona w talarki, oprószamy ja sola i pieprzem. po usmażeniu kroimy talarki cukinii na pół.
  3. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy słonecznik i prażymy ok 3 do 5 minut, ciągle mieszając, żeby słonecznik nam się nie przypalił.
  4. Przygotowujemy sos:

    Wlewamy olej, dodajemy musztardę, sok z cytryny i wyciskamy czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazyliom i oregano. Wszystko mieszamy.

  5. Wszystkie warzywa mieszamy dodajemy pokrojony w kostkę ser, kukurydze, usmażoną cukinie, prażony słonecznik i przygotowany sos. Wszystko intensywnie mieszamy i gotowe SMACZNEGO !!!

Knysza salat – dodatkowe informacje

Do sałatki najlepiej dodać sos 10 min przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle ze szpinakiem
Następny przepis: koci jezyczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode