Knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem to jedno z tych tradycyjnych, polskich dań, które zachwycają swoim nietuzinkowym smakiem. Delikatne, miękkie ciasto, otulające aromatyczne, soczyste nadzienie ze świeżych liści szpinaku to połączenie, które bez wątpienia zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Choć wykonanie tego przepisu może na pierwszy rzut oka wydać się trudne, z pewnością samodzielne przygotowanie pierogów od podstaw dostarczy nie tylko ogromnej satysfakcji, ale także wyjątkowo satysfakcjonujących efektów finalnych. Zatem, jeśli jesteś fanem polskiej kuchni i lubisz eksperymentować w kuchni, knedle ze szpinakiem to propozycja stworzona właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • ciasto
  • 120 g puree ziemniaczanego Perła – 1 opakowanie
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 100 – 120 g mąki
  • łyżka suszonych pomidorowych płatków
  • farsz
  • 250 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g szynki suszonej
  • 1/2 cebuli
  • 80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)
  • sól, pieprz, chili do smaku

Knedle ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Puree ziemniaczane zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.
  2. Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku – ja lubię ostre.
  3. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio kleić.
  4. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, dzielimy na 4 krążki. Każdy krążek rozpłaszczamy ręką lub wałkiem aby miał średnicę ok 5 cm.
  5. Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię.
  6. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Słowa kluczowe: pyzy ze szpinakiem

Porady – dodatkowe informacje

„Perła” jest moim zdaniem najlepsza na knedle ze szpinakiem. Próbowałam kiedyś zrobić ciasto z innego puree, ale nie było smaczne. Knedle z „Perły” nie różnią się smakiem od tych z ziemniaków, a dodatkowo zaoszczędzimy sporo czasu. Warto jednak zaznaczyć, że chociaż takie puree świetnie nadaje się na knedle czy kopytka, nigdy nie zastąpiłabym nim zwykłych ziemniaków do obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Knedle ze Śliwkami
Następny przepis: Knysza salat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode