Knedle ze Śliwkami
Knedle ze śliwkami to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni Polskiej. Kuszące, aromatyczne i lekko słodkawe, idealne na podwieczorek czy deser. Pomimo że są z pozoru proste do wykonania, wymagają pewnej precyzji oraz dobrej organizacji pracy w kuchni. Wykorzystują składniki zazwyczaj dostępne w każdym domu, ale to śliwki dają im niepowtarzalny, wyrazisty smak. Co ważne, knedle ze śliwkami są doskonałe nie tylko zaraz po przygotowaniu, ale też po podgrzaniu, co dodatkowo ułatwia ich spożycie w dowolnym momencie. Przygotuj się na wyjątkową przygodę kulinarzną i odkryj wspaniały smak polskich knedli.
admin
Składniki:
- 15 sztuk
- Ciasto:
- 600 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko L
- 250-300 g mąki pszennej w zależności od ilości potrzebnej do ciasta, im mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatniejsze
- sól
- 15 sztuk śliwek węgierek + cukier i cynamon do nadzienia
- Dodatkowo:
- 70 g bułki tartej
- 50 g masła
- cynamon i cukier do smaku
Knedle ze śliwkami – jak zrobić?
Porady – dodatkowe informacje
Podawać polane śmietaną, jogurtem, musem owocowym lub bułką tartą z masłem, co kto lubi, opcji jest wiele.
Polecam również z truskawkami w sezonie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków
Następny przepis: Knedle ze szpinakiem