Kociołek a’la myśliwski
Poznaj fascynujący świat potraw z kociołka, rozpoczynając od przepisu na kociołek a’la myśliwski. To danie pełne jest głębokich smaków mięsa i warzyw połączonych w jednolitą kompozycję, która rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jego aromat przywodzi na myśl ognisko i przygody na łonie natury. Przygotowanie kociołka myśliwskiego to prawdziwa sztuka, ale z naszym przepisem nawet początkujący miłośnicy kuchni na świeżym powietrzu poradzą sobie bez problemu. Gotując na ogniu, można poczuć się jak prawdziwy myśliwy wracający z łowów. Czas na odkrycie sposobu na robienie kociołka myśliwskiego.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 30 dag wędzonej słoninki lub boczku
 - 10 ziemniaków
 - 2 marchewki
 - selera
 - kapusty włoskiej
 - 4 pomidory (użyłam własnych ze słoiczka)
 - łyżeczka tymianku
 - 1 kg karkówki
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - ziele angielskie (4)
 - łyżeczka jałowca
 - łyżeczka kolendry
 - łyżka majeranku
 - 2 listki laurowe
 - sól, pieprz
 
Kociołek a’la myśliwski – jak zrobić?
- Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i zamarynować. (Ziele, jałowiec, kolendrę rozbić w moździerzu i pomieszać z olejem, sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem. Taka miksturą nasmarować mięso. Pozostawić w lodówce na ok 2 godz.)
 - Na dno garnka ułożyć pokrojoną w paski słoninkę. Na słonince ułożyć obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Małych nie kroić. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
 - Na ziemniaki ułożyć pokrojone w grubą kostkę marchewkę i selera. Oczywiście wcześniej obrane i umyte.
 - Następnie wyłożyć połowę mięsa. Na mięso ułożyć pokrojoną w ósemki kapustę i wyłożyć pozostałe mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty. I na samym wierzchu położyć pomidory (bez skórki) pokrojone na ćwiartki.
 - Całość przykryć pokrywą i postawić na gazie. Palnik skręcić na minimum. Nie podnosić pokrywy i nic nie mieszać. Ma się tak grzać ok 1,5 godziny.
 - Podawać ciepłe. Smacznego.
 
Kociołek a’la myśliwski – dodatkowe informacje
Prawdziwy kociołek myśliwski robi się na świeżym powietrzu, na ognisku. Garnek jest żeliwny, gruby i ma ciężką pokrywę. Mięso, to oczywiście dziczyzna.





