Klopsiki w słoikach

Klopsiki w słoikach

Gdy nadchodzi jesień, warto wykorzystać ostatnie dni ciepła do przygotowania klopsików do przechowywania. Ten pyszny, domowy przepis na pulpety w słoiku to wyjątkowy sposób na zabezpieczenie produktów mięsnych na zimę. Pulpetów żaden smak nie da się porównać do domowej konserwy. Pulpety gotowane są w aromatycznym sosie pomidorowym, co nadaje im niesamowitej głębi smaku. Ten przepis to idealna propozycja dla tych, którzy pragną zapasów domowego jedzenia na zimowe miesiące. Możemy je szybko podgrzać i zaserwować na obiad, a dzięki przechowywaniu w słoikach, są zawsze gotowe do spożycia.

Składniki:

  • 1 kilogram mieszanego mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • mleko
  • 2 jajka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • Sos:
  • 4-5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 duży seler
  • kostka rosołowa

Klopsiki w słoikach – jak zrobić?

  1. 2.
    Warzywa oczyszczamy, szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy 2 l wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy trochę zmiękną, wrzucamy klopsiki. Gotujemy.
  2. 3.
    Gotowe klopsiki wyjmujemy, warzywa gotujemy, aż powstanie sos. Wkładamy po kilka klopsików do słoików, zalewamy sosem. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut.

Pulpety w słoikach – dodatkowe informacje

Przed wrzuceniem do sosu klopsiki można oprószyć mąką i lekko obsmażyć. Do sosu można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i doprawić do smaku mieloną papryką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klops z polędwiczką
Następny przepis: Klopsiki w sosie koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode