Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym, to danie, które od pokoleń jest ulubione w wielu polskich domach. Ten tradycyjny, nasycony mięsem przepis, wzbogaca wyjątkowo aromatyczny sos z kopru. To satysfakcjonująca, pełna protein i składników odżywczych propozycja, która sprawdzi się zarówno na rodzinne obiady, jak i na przyjęcia z przyjaciółmi. To danie, które można zaserwować z dowolnym dodatkiem, od purée z ziemniaków po świeży chleb. Przepis jest na tyle prosty, że z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet mniej doświadczeni kucharze. Zamierzamy podzielić się z Wami naszą wersją tego klasycznego dania.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mielonego mięsa
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Klopsiki w sosie koperkowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy zwilżonymi dłońmi małe klopsiki.

  2. 2.

    Bulion wlewamy do rondelka i wkładamy tyle klopsików, by wywar przykrył wszystkie kulki. Gotujemy do momentu, aż klopsiki wypłyną (około 15-20 minut). Wykładamy je na talerz, a bulion przecedzamy.

  3. 3.

    Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, następnie wrzucamy posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  4. 4.

    Sos wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki, by się zagrzały. Podajemy
    z ziemniakami lub ryżem.

Klopsiki w sosie koperkowym – dodatkowe informacje

Najlepiej do przygotowania klopsików użyć chudego mięsa, np. szynki wieprzowej czy też piersi z indyka z dodatkiem wędzonki. Jeśli chcemy wzbogacić smak potrawy, możemy dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsiki w słoikach
Następny przepis: Klopsiki w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode