Klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
- 1/2 kilograma mielonego mięsa
- 2 szklanki bulionu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek koperku
- 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Klopsiki w sosie koperkowym – jak zrobić?
-
1.
Mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy zwilżonymi dłońmi małe klopsiki.
-
2.
Bulion wlewamy do rondelka i wkładamy tyle klopsików, by wywar przykrył wszystkie kulki. Gotujemy do momentu, aż klopsiki wypłyną (około 15-20 minut). Wykładamy je na talerz, a bulion przecedzamy.
-
3.
Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, następnie wrzucamy posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
-
4.
Sos wlewamy do bulionu i gotujemy, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki, by się zagrzały. Podajemy
z ziemniakami lub ryżem.
Klopsiki w sosie koperkowym – dodatkowe informacje
Najlepiej do przygotowania klopsików użyć chudego mięsa, np. szynki wieprzowej czy też piersi z indyka z dodatkiem wędzonki. Jeśli chcemy wzbogacić smak potrawy, możemy dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki w słoikach
Następny przepis: Klopsiki w zalewie octowej