Klopsiki w słoikach
Gdy nadchodzi jesień, warto wykorzystać ostatnie dni ciepła do przygotowania klopsików do przechowywania. Ten pyszny, domowy przepis na pulpety w słoiku to wyjątkowy sposób na zabezpieczenie produktów mięsnych na zimę. Pulpetów żaden smak nie da się porównać do domowej konserwy. Pulpety gotowane są w aromatycznym sosie pomidorowym, co nadaje im niesamowitej głębi smaku. Ten przepis to idealna propozycja dla tych, którzy pragną zapasów domowego jedzenia na zimowe miesiące. Możemy je szybko podgrzać i zaserwować na obiad, a dzięki przechowywaniu w słoikach, są zawsze gotowe do spożycia.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mieszanego mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- mleko
- 2 jajka
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Sos:
- 4-5 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 duży seler
- kostka rosołowa
Klopsiki w słoikach – jak zrobić?
-
2.
Warzywa oczyszczamy, szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Wlewamy 2 l wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Gdy trochę zmiękną, wrzucamy klopsiki. Gotujemy. -
3.
Gotowe klopsiki wyjmujemy, warzywa gotujemy, aż powstanie sos. Wkładamy po kilka klopsików do słoików, zalewamy sosem. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut.
Pulpety w słoikach – dodatkowe informacje
Przed wrzuceniem do sosu klopsiki można oprószyć mąką i lekko obsmażyć. Do sosu można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i doprawić do smaku mieloną papryką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klops z polędwiczką
Następny przepis: Klopsiki w sosie koperkowym