Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

Szukasz smacznego i nietypowego przepisu na rybę? Spróbuj naszych Klopsików Rybnych w Zalewie Octowej. Są one idealnym połączeniem miękkiego, soczystego mięsa rybnego i wyrazistego smaku zalewy octowej. Te pulpeciki rybne to wspaniała odmiana od tradycyjnych potraw rybnych. Jeżeli masz ochotę na coś nowego, lub po prostu szukasz inspiracji na zdrową i smakowitą kolację, ten przepis spełni twoje oczekiwania. Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej można podać jako przystawkę, danie główne lub jako dodatek do sałatek. Wybór należy tylko do Ciebie. Ciesz się wyjątkowym smakiem tych pulpetów rybnych!

Składniki:

  • ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 1 kajzerka+mleko do namoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula+łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szkl.octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Klopsiki rybne w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Klopsiki. 1.
    Rybę rozmroziłam, następnie zmieliłam maszynką do mielenia, w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, zmieliłam resztę ryby. Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę, posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną, bułkę tartą, żółtko, koperek i przyprawy, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Następnie formujemy małe klopsiki, trochę większe jak orzech włoski.
  2. Klopsiki. 2.
    Klopsiki kulamy w bułce tartej.
  3. Klopsiki. 3.
    Smażymy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano.
  4. Klopsiki. 4.
    Oleju wlać tyle, żeby sięgał do połowy klopsików, klopsiki podczas smażenia obracać. Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne klopsiki układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku, zalewamy klopsiki ułożone w słoikach, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki. Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą, smakowałam po 48 godz.

Źródło:

Gotuję, bo lubię.

Słowa kluczowe: klopsy rybne w zalewie, zalewa octowa do kulek rybnych, przepis na klopsy rybne, pulpeciki rybne w zalewie octowej, pulpeciki rybne w occie, kotlety rybne w occie, klopsy rybne w occie, pulpety rybne w zalewie, kotlety rybne w zalewie octowej, kotleciki rybne w zalewie octowej, pulpety rybne w zalewie octowej, kulki rybne w zalewie, pulpety rybne kwestia smaku, klopsy z ryby, kotlety rybne thermomix, klopsy rybne w zalewie octowej, kulki rybne w occie, pulpety rybne w occie, kulki rybne w zalewie octowej, kuleczki rybne w zalewie octowej, kotlety rybne kwestia smaku

Porady – Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra. U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA
Następny przepis: Klops z polędwiczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode