KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA

KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA

Ten przepis na klops wg przepisu mojego męża to nie tylko klasyczne danie domowe, ale przede wszystkim ulubiony obiad mojej rodziny. Sekretem jest świetne połączenie składników, które nadają klopsowi niepowtarzalny smak. Perfekcyjnie doprawione mięso mielone, warzywa i aromatyczne zioła tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. Ten sycący, soczysty klops to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Czy po prostu szukasz przepisu na klasyczną domową potrawę, czy chcesz zaskoczyć gości wyjątkowym daniem, ten przepis na klops z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki
  • 1 pszenna bułka
  • 1 szklanka mleka
  • kminek mielony
  • kminek cały
  • mielone ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 2 całe jajka
  • 1 pokrojona w kostkę cebula i zeszklona na maśle
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku

Klops wg przepisu mojego męża – jak zrobić?

  1. Mięso mielimy w maszynce do mięsa.

    W misce mieszamy składniki, czyli zmielone mięso, 2 szczypty zmielonego kminku, ok 3 łyżeczki całego kminku, ziele zangielskie, namoczoną w ciepłym mlecie odciśniętą bułkę pszenną, 2 całe jajka, sól i pieprz, cebulę i czosnek.

    Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak jak na sznycle. Jeśli jest za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Po wyrobieniu mięsa formujemy klopsy, obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy całym kminkiem, delikatnie go wciskając.

    Uformowane klopsy dajemy do brytwanki, dodajemy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na około 1 i 1/2 godziny. Co jakiś czas polewamy powstałym sosem.

    Po upieczeniu klopsy muszą wystygnąć, a najlepsze są na drugi dzień. Smacznego!

KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA – dodatkowe informacje

Klops ma to do siebie, że daje nam duże pole do popisu. Możemy np dodac do niego zioła prowansalckie lub inne przyprawy a nawet pokrojoną paprykę i za każdym razem możemy upiec sobie Klops w innym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ
Następny przepis: Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode