KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA
Składniki:
- 1 kilogram karkówki lub łopatki
- 1 pszenna bułka
- 1 szklanka mleka
- kminek mielony
- kminek cały
- mielone ziele angielskie
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 2 całe jajka
- 1 pokrojona w kostkę cebula i zeszklona na maśle
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
Klops wg przepisu mojego męża – jak zrobić?
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa.
W misce mieszamy składniki, czyli zmielone mięso, 2 szczypty zmielonego kminku, ok 3 łyżeczki całego kminku, ziele zangielskie, namoczoną w ciepłym mlecie odciśniętą bułkę pszenną, 2 całe jajka, sól i pieprz, cebulę i czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak jak na sznycle. Jeśli jest za rzadkie, to dodajemy bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po wyrobieniu mięsa formujemy klopsy, obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy całym kminkiem, delikatnie go wciskając.
Uformowane klopsy dajemy do brytwanki, dodajemy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na około 1 i 1/2 godziny. Co jakiś czas polewamy powstałym sosem.
Po upieczeniu klopsy muszą wystygnąć, a najlepsze są na drugi dzień. Smacznego!
KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA – dodatkowe informacje
Klops ma to do siebie, że daje nam duże pole do popisu. Możemy np dodac do niego zioła prowansalckie lub inne przyprawy a nawet pokrojoną paprykę i za każdym razem możemy upiec sobie Klops w innym smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KLASYCZNY TORT Z MASĄ MAŚLANĄ
Następny przepis: Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej