Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
Składniki:
- ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
- 1 kajzerka+mleko do namoczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula+łyżka masła
- 1 żółtko
- garść posiekanego drobno koperku
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- bułka tarta do obtoczenia klopsików
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- Zalewa:
- 1 litr wody
- 3/4 szkl.octu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Klopsiki rybne w zalewie octowej – jak zrobić?
-
1.
Rybę rozmroziłam, następnie zmieliłam maszynką do mielenia, w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, zmieliłam resztę ryby. Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę, posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną, bułkę tartą, żółtko, koperek i przyprawy, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Następnie formujemy małe klopsiki, trochę większe jak orzech włoski. -
2.
Klopsiki kulamy w bułce tartej. -
3.
Smażymy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. -
4.
Oleju wlać tyle, żeby sięgał do połowy klopsików, klopsiki podczas smażenia obracać. Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne klopsiki układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku, zalewamy klopsiki ułożone w słoikach, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki. Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą, smakowałam po 48 godz.
Źródło:
Gotuję, bo lubię.
Słowa kluczowe: klopsy rybne w zalewie, zalewa octowa do kulek rybnych, przepis na klopsy rybne, pulpeciki rybne w zalewie octowej, pulpeciki rybne w occie, kotlety rybne w occie, klopsy rybne w occie, pulpety rybne w zalewie, kotlety rybne w zalewie octowej, kotleciki rybne w zalewie octowej, pulpety rybne w zalewie octowej, kulki rybne w zalewie, pulpety rybne kwestia smaku, klopsy z ryby, kotlety rybne thermomix, klopsy rybne w zalewie octowej, kulki rybne w occie, pulpety rybne w occie, kulki rybne w zalewie octowej, kuleczki rybne w zalewie octowej, kotlety rybne kwestia smaku
Porady – Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra. U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA
Następny przepis: Klops z polędwiczką