Klops z polędwiczką
Delikatność polędwiczki w połączeniu z pełnym smaku mięsem gęsim, tworzy doskonałe połączenie smakowe w klopsie z polędwiczką. Ten pyszny i sycący przepis jest wyrafinowanym i zdrowym daniem na każdą okazję. Jego podstawą jest lśniąca, złocista pieczeń, która przypomina słynną pieczeń rzymską z polędwiczką. Przygotowany do pieczenia klops jest gwarantem soczystego środka i idealnie uformowanego kawałka mięsa. Jest to doskonała propozycja na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi, a także na uroczystości. Prosty, lecz elegancki skład jest łatwy w przygotowaniu, a wynik końcowy zachwyci wszystkich miłośników mięsnych dań.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mięsa (szynka, karkówka)
- 2 polędwiczki wieprzowe odpowiadające długości foremek
- 1 i 1/2 bułki czerstwej
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek keczupu
- kilka łyżek oleju
Klops z polędwiczką – jak zrobić?
- Polędwiczki posypać pieprzem i solą, odstawić.
- Mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce.
- Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać koncentrat i tymianek, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do mięsa, wbić jajka, dodać pieprz i sól, wyrobić masę.
- Mięso podzielić na dwie części, uformować prostokąty, położyć polędwiczki, zwinąć roladki.
- Gotowe roladki posmarować keczupem.
- Ułożyć w przygotowanych foremkach (wymiar moich foremek 26/11cm).
- Piec 70 minut w temp. 170-180 *C.
xxxx – dodatkowe informacje
Polędwiczki możemy zamienić duszonymi z cebulą pieczarkami czy gotowanymi na twardo jajkami, klops równie dobrze smakuje bez dodatków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
Następny przepis: Klopsiki w słoikach