Klops z polędwiczką

Klops z polędwiczką

Delikatność polędwiczki w połączeniu z pełnym smaku mięsem gęsim, tworzy doskonałe połączenie smakowe w klopsie z polędwiczką. Ten pyszny i sycący przepis jest wyrafinowanym i zdrowym daniem na każdą okazję. Jego podstawą jest lśniąca, złocista pieczeń, która przypomina słynną pieczeń rzymską z polędwiczką. Przygotowany do pieczenia klops jest gwarantem soczystego środka i idealnie uformowanego kawałka mięsa. Jest to doskonała propozycja na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi, a także na uroczystości. Prosty, lecz elegancki skład jest łatwy w przygotowaniu, a wynik końcowy zachwyci wszystkich miłośników mięsnych dań.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa (szynka, karkówka)
  • 2 polędwiczki wieprzowe odpowiadające długości foremek
  • 1 i 1/2 bułki czerstwej
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek keczupu
  • kilka łyżek oleju

Klops z polędwiczką – jak zrobić?

  1. Polędwiczki posypać pieprzem i solą, odstawić.
  2. Mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce.
  3. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać koncentrat i tymianek, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do mięsa, wbić jajka, dodać pieprz i sól, wyrobić masę.
  4. Mięso podzielić na dwie części, uformować prostokąty, położyć polędwiczki, zwinąć roladki.
  5. Gotowe roladki posmarować keczupem.
  6. Ułożyć w przygotowanych foremkach (wymiar moich foremek 26/11cm).
  7. Piec 70 minut w temp. 170-180 *C.

xxxx – dodatkowe informacje

Polędwiczki możemy zamienić duszonymi z cebulą pieczarkami czy gotowanymi na twardo jajkami, klops równie dobrze smakuje bez dodatków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klopsiki Rybne w Zalewie Octowej
Następny przepis: Klopsiki w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode