Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką
Wracają z wczesnowiosennych spacerów, chłodne wieczory domagają się potraw o większym „ciężarze gatunkowym”. Na pomoc, tuż za rogiem, czai się pyszna kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką. Połączenie tłustości białej kiełbasy z naturalnym słodkiem suszonych śliwek to prawdziwa eksplozja smaku! Dodatkowo, obie składniki potrawy doskonale komponują się na tle ziemistych aromatów ziemniaków i warzyw dla wytrawnej kontry do słodko-słonych nut. Jest to danie, które na pewno zasługuje na miejsce na twoim stole podczas rodzinnego obiadu! Wypróbuj przepis na białą kiełbasę ze śliwkami suszonymi i przekonaj się sam.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 sztuk kiełbasy białej
- 6 sztuk cebuli
- 20 sztuk suszonych śliwek
- czarny pieprz mielony
- olej
- 100 ml wody
- majeranek
Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką – jak zrobić?
-
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dnie układamy część cebuli pokrojonej w pół plasterki. Na cebuli układamy kiełbasę, nakłuwamy ją w kilku miejscach. Na kiełbasie układamy pokrojone śliwki. Na śliwki dajemy cebulę. Podlewamy wodą. Posypujemy pieprzem i majerankiem.
Sposób przygotowania:
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 60 minut. ( podczas pieczenia odwracamy kiełbasę, żeby się przypiekła z każdej strony).
Słowa kluczowe: biała kiełbasa ze śliwkami suszonymi
Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką – dodatkowe informacje
W czasie pieczenia obracamy kiełbasę.