Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką

Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką

Wracają z wczesnowiosennych spacerów, chłodne wieczory domagają się potraw o większym „ciężarze gatunkowym”. Na pomoc, tuż za rogiem, czai się pyszna kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką. Połączenie tłustości białej kiełbasy z naturalnym słodkiem suszonych śliwek to prawdziwa eksplozja smaku! Dodatkowo, obie składniki potrawy doskonale komponują się na tle ziemistych aromatów ziemniaków i warzyw dla wytrawnej kontry do słodko-słonych nut. Jest to danie, które na pewno zasługuje na miejsce na twoim stole podczas rodzinnego obiadu! Wypróbuj przepis na białą kiełbasę ze śliwkami suszonymi i przekonaj się sam.

Składniki:

  • 10 sztuk kiełbasy białej
  • 6 sztuk cebuli
  • 20 sztuk suszonych śliwek
  • czarny pieprz mielony
  • olej
  • 100 ml wody
  • majeranek

Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką – jak zrobić?

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dnie układamy część cebuli pokrojonej w pół plasterki. Na cebuli układamy kiełbasę, nakłuwamy ją w kilku miejscach. Na kiełbasie układamy pokrojone śliwki. Na śliwki dajemy cebulę. Podlewamy wodą. Posypujemy pieprzem i majerankiem.

Sposób przygotowania:

Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 60 minut. ( podczas pieczenia odwracamy kiełbasę, żeby się przypiekła z każdej strony).

Słowa kluczowe: biała kiełbasa ze śliwkami suszonymi

Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką – dodatkowe informacje

W czasie pieczenia obracamy kiełbasę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kibinai Litewskie
Następny przepis: Kiczeri-wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode