Kiczeri-wegetariańskie
Zapraszamy do odkrywania nowych smaków kuchni wegetariańskiej i poznania przepisu na danie o egzotycznym zabarwieniu, nazywane kiczeri. To potrawa pochodząca z Kuchni Indyjskiej, której głównym składnikiem jest kicher, inaczej ciecierzyca. Popularność zdobyła dzięki swoim właściwościom odżywczym i łatwości przygotowania. Sam proces gotowania kiczeri jest prosty, jednak to właśnie różnorodność dodatków i przypraw sprawia, że danie to nigdy nie nudzi. Bogactwo smaków, zdrowe składniki oraz sycący charakter potrawy sprawiają, że kiczeri to idealna propozycja dla osób poszukujących ciekawych wegańskich i wegetariańskich przepisów.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu basmati
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- około 4 szklanki gorącej wody
- 1 marchewka
- 1/2 młodej cukinii
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta mielonego imbiru
- sól do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
Kiczeri-wegetariańskie – jak zrobić?
- 1. Ryż razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie. Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy.
- 2. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu.
-
3. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz cukinię gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy na talerze podajemy gorące.
Smacznego!
Kiczeri-wegetariańskie – dodatkowe informacje
Gdyby się okazało, że ryż szybko chłonie wodę, a jest jeszcze nie ugotowany, zwiększyć ilość wody do 5 szklanek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiełbasa biała pieczona z suszoną śliwką
Następny przepis: Kiełbasa drobiowo-wieprzowa