Kaukaska adżika

Kaukaska adżika

Adżika to oryginalny, kaukaski sos, który charakteryzuje się intensywnym smakiem i ostrym posmakiem. Jest nieodłącznym elementem każdej potrawy w tym kulturalnie bogatym regionie. Ten uniwersalny sos, często dodawany do mięs, ryżu i warzyw, znakomicie podkreśla smak każdego dania. Nasz przepis na adżikę to prawdziwy przepis z Kaukazu, który zauroczy Cię swoją bogatą paletą smaków. Zaskakujące połączenie papryki, pomidorów, czosnku i aromatycznych ziół to sekret tej wyjątkowej przyprawy. Ta adżika to prawdziwa eksplozja smaku, którą musisz spróbować!

Składniki:

  • 1 kilogram słodkiej papryki
  • 1/2 kilograma ostrej papryki
  • 25 dekagramów czosnku (około 8 główek)
  • 2-3 duże cebule
  • 4-5 pomidorów
  • Przyprawy:
  • 1/2 szklanki zmielonej kolendry
  • łyżeczka kozieradki
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru

Kaukaska adżika – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Warzywa myjemy, obieramy,
    z papryk usuwamy gniazda
    nasienne, pomidory polewamy wrzącą wodą i od razu obieramy
    ze skórki.
  2. 2.
    Warzywa kroimy na mniejsze
    kawałki i przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa do
    sporej miski. Następnie dodajemy
    wszystkie przyprawy
    i dokładnie mieszamy drewnianą
    łyżką. Sos przekładamy do
    słoików.

Kaukaska adżika – dodatkowe informacje

Sos adżika przechowujemy w słoikach w lodówce, ale go nie pasteryzujemy. Z powodzeniem można nim zastąpić keczup. Zawarta w nim duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!
Następny przepis: Katarzynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode