Katarzynka

Katarzynka

Zapraszamy do odkrycia smaku wyjątkowego ciasta – Katarzynki. Ta tradycyjna, co nie oznacza mniej wyrafinowana, polska propozycja jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania rodzinne. Katarzynka to rozpływające się w ustach, aksamitne ciasto, które kryje w sobie słodką niespodziankę w postaci warstwy białego sera. Ta unikalna kombinacja kusząco kontrastuje z miękką i lekką strukturą ciasta. Ciesząc się ciastem Katarzynka, poczujesz ciepło domowego pieczenia i prawdziwie polskie smaki. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tej wyjątkowej propozycji. Zgromadź swoich bliskich i przygotuj wspólnie niepowtarzalne ciasto Katarzynka z serem.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • – 4 JAJKA
  • – 1/2 SZKL CUKRU
  • – 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • – 3/4 SZKL MĄKI PSZENNEJ
  • – 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • SKŁADNIKI NA RESZTĘ CIASTA
  • – 3 paczki pierników „Katarzynek”
  • – 0,65-1 kg serka na sernik
  • – 0,60ml. śmietany kremówki 30%
  • – 0,5szkl. cukru pudru
  • – 3 łyżeczki żelatyny
  • – dżem porzeczkowy
  • SKŁADNIKI POLEWY:
  • – 1 gorzka czekolada
  • – 200 ml. śmietany kremówki 30%
  • – 1 łyżeczka żelatyny

Katarzynka – jak zrobić?

  1. BISZKOPT:
    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ, DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA. NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.
    CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA).
  2. WYKONANIE:
    1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem.
    2) Ser zmiksować.
    3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem. Do ubitej, stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach. (dolewamy żelatynę wystudzoną).
    4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.
    5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
    6) Śmietanę (200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.
    Gdy czekolada przestygnie, delikatnie wylewamy ją na ciasto.

Katarzynka – dodatkowe informacje

Ciasto katarzynka z serem trzymamy w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaukaska adżika
Następny przepis: kawa chai latte

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode