Kaukaska adżika
Adżika to oryginalny, kaukaski sos, który charakteryzuje się intensywnym smakiem i ostrym posmakiem. Jest nieodłącznym elementem każdej potrawy w tym kulturalnie bogatym regionie. Ten uniwersalny sos, często dodawany do mięs, ryżu i warzyw, znakomicie podkreśla smak każdego dania. Nasz przepis na adżikę to prawdziwy przepis z Kaukazu, który zauroczy Cię swoją bogatą paletą smaków. Zaskakujące połączenie papryki, pomidorów, czosnku i aromatycznych ziół to sekret tej wyjątkowej przyprawy. Ta adżika to prawdziwa eksplozja smaku, którą musisz spróbować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram słodkiej papryki
- 1/2 kilograma ostrej papryki
- 25 dekagramów czosnku (około 8 główek)
- 2-3 duże cebule
- 4-5 pomidorów
- Przyprawy:
- 1/2 szklanki zmielonej kolendry
- łyżeczka kozieradki
- 1/2 szklanki octu winnego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
Kaukaska adżika – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Warzywa myjemy, obieramy,
z papryk usuwamy gniazda
nasienne, pomidory polewamy wrzącą wodą i od razu obieramy
ze skórki. -
2.
Warzywa kroimy na mniejsze
kawałki i przepuszczamy
przez maszynkę do mięsa do
sporej miski. Następnie dodajemy
wszystkie przyprawy
i dokładnie mieszamy drewnianą
łyżką. Sos przekładamy do
słoików.
Kaukaska adżika – dodatkowe informacje
Sos adżika przechowujemy w słoikach w lodówce, ale go nie pasteryzujemy. Z powodzeniem można nim zastąpić keczup. Zawarta w nim duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KASZUBSZCZAKI, czyli śledzie po kaszubsku!
Następny przepis: Katarzynka