Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.

Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.

Gotowana kapusta włoska z koperkiem i śmietaną to przepis, który nie tylko zdrowy, ale też niezwykle pyszny. Włoska kapusta, znana również jako kapusta włoska, to warzywo o subtelnym, nieco słodkawym smaku, który pięknie komponuje się z koperkiem i kremowym smakiem śmietany. Doskonale pasuje jako dodatek do mięs i ryb, ale również jako samodzielne danie. Ta surówka z kapusty włoskiej ze śmietaną przypomina najlepsze dania naszych babć, gdzie proste składniki łączyły się w kompozycje pełne smaku. Niezwykle prosty w przygotowaniu, zaskakuje głębią smaku.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 3 cebule
  • 4 listki laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 pęczki koperku
  • 4 łyżki gęstej, tłustej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy

Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną – jak zrobić?

  1. 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto w garnku.
  2. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać wodę, tyle, ile trzeba, żeby sięgała do połowy wysokości kapusty, dodać sól, listki laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotować do miękkości, bez pokrywki, ok. 20 minut, tak, żeby większość wody się wygotowała.
  4. Śmietanę wymieszać z mąką i mieszając dodać do kapusty pod koniec gotowania.
  5. Koperek wypłukać, poszatkować, dodać do kapusty i wymieszać (już nie gotować). Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Podawać w głębokich talerzach, ze świeżym pieczywem.

Surówka z kapusty włoskiej ze śmietaną – jak zrobić?

  1. 1. Kapustę włoską obrać z wierzchnich liści, poszatkować i wypłukać.
  2. W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę na złoto.
  3. Dodać pokrojoną kapustę, wodę (w ilości, która sięga do połowy wysokości kapusty), sól, listki laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotować bez pokrywki przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie i większość wody się wygotuje.
  5. W międzyczasie wymieszać śmietanę z mąką.
  6. Pod koniec gotowania dodać mieszankę śmietanowej mąki do kapusty i dokładnie wymieszać.
  7. Poszatkowany koperek dodać do kapusty i jeszcze raz wymieszać.
  8. Surówkę serwować w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa.

Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną – dodatkowe informacje

W wersji wegańskiej zamiast śmietany można użyć śmietany roślinnej (np. orzechowej)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką
Następny przepis: Kapusta włoska kiszona w główce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode