Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką

Święta Bożego Narodzenia to czas magiczny, nie tylko ze względu na piękne, rodzinne chwile, ale również ze względu na wyjątkowe potrawy, które pojawiają się na wigilijnym stole. Jedną z nich jest kapusta wigilijna z grzybami i śliwką. To danie jest idealnym połączeniem tradycyjnej polskiej kuchni z nutą świątecznej atmosfery. Topinambur, fenomenalnie śliwką i aromatycznymi grzybami tworzą niezwykle smaczną potrawę, która doskonale wpisuje się w klimat Wigilii. Chociaż bigos wigilijny z grzybami i śliwkami wydaje się skomplikowany, warto poświęcić mu czas, bo efekt końcowy jest naprawdę niezwykły.

Składniki:

  • Kapusta kiszone 3 kg
  • Suszone grzyby 100 g
  • Suszona śliwka 150 g
  • Cebula 3 szt
  • Przegotowana woda 1 l
  • Ziele angielskie 5 – 6 szt
  • Liść laurowy 3 – 4 szt
  • Owoce jałowca 3 – 4 szt
  • Ziarna pieprzu 5 – 6 szt
  • Olej 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką – jak zrobić?

  • 1.

    To już ostatni dzwonek na przygotowanie naszej kapusty wigilijnej, ponieważ będziemy ją gotować 3 dni. Zaczynamy.

    Nasze gotowanie zaczniemy od grzybów. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą ( do tego używamy 0.5 l wcześniej przygotowanej wody ). Moczymy przynajmniej 30 minut.

    Następnie zabieramy się za kapustę. Dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku ale nie płuczemy, bigos będzie lekko kwaśny. Odciśniętą kapustę przekładamy do garnka, wlewamy pozostałą wodę i gotujemy na średnim ogniu z przykrywką przez około 30 minut raz na jakiś czas mieszając.

  • 2.

    W między czasie gdy nasza kapusta się gotuje obieramy cebulę i kroimy w piórka. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Po upływie 30 minut gotowania się kapusty dodajemy cebulę.

    Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca i ziarna pieprzu. Dalej gotujemy mieszając raz na jakiś czas.

    Teraz bierzemy się za grzyby. Odcedzamy je ale wody po ich moczeniu nie wylewamy przyda się do bigosu. W zależności jakie macie grzyby jeżeli użyliście samych kapeluszy warto je przekroić na pól, jeżeli macie grzyby już pokrojone to dajemy je do naszej kapusty. Gotujemy kolejne 20 minut.

  • 3.

    Następnie suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do naszej kapusty.

    Na sam koniec dodajemy wodę po moczeniu grzybów, zmniejszamy moc palnika na małą i tak gotujemy przez 1.5 – 2 godziny co raz mieszając.

    Na drugi i trzeci dzień bigos należy ponownie zagotować i odstawić niech sobie dochodzi.

    Co do przyprawiania solą i pieprzem polecam zrobić to dopiero trzeciego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą.

    Trochę pracy trzeba wykonać ale warto, smak jest rewelacyjny! Nasza kapusta wigilijna już gotowa. Smacznego!!

Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką – dodatkowe informacje

Szukasz przepisu na świąteczny bigos wigilijny z grzybami i śliwkami? Sprawdź ten przepis na kapustę wigilijną z grzybami i śliwką! Znajdziesz go na stronie milycooking.pl.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta wigilijna z grzybami
Następny przepis: Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode