Kapusta włoska kiszona w główce

Kapusta włoska kiszona w główce

Kapusta włoska kiszona w główce to tradycyjny przepis, który w swojej prostocie kryje niesamowity smak i wartości odżywcze. Często zapomina się o kapuście włoskiej, jako o produkcie do kiszenia, choć to idealna alternatywa dla typowej białej kapusty. Przepis na kiszoną kapustę włoską w główce to propozycja dla smakoszy i miłośników tradycyjnej, domowej kuchni. Kiszenie to najzdrowszy i najstarszy sposób konserwacji warzyw, a kiszona kapusta włoska dostarcza cennych probiotyków, witamin i składników mineralnych. Ta wersja kiszonej kapusty zaskoczy Was swoim wyjątkowym, łagodniejszym smakiem, niż klasyczna kiszona kapusta i będzie świetnym dodatkiem do wielu dań.

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty
  • zalewa na litr wody 2 łyżki soli morskiej
  • przyprawy:
  • kminek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna kolendry
  • kolorowy pieprz
  • kozieradka
  • nasiona kopru włoskiego

Kiszenie kapusty włoskiej

  1. Główkę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści. Wkładamy najlepiej do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Zalewamy solanką. Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w solance. Dodajemy przyprawy. Na kapustę stawiamy talerz. Talerz obciążamy, by kapusta nie wypływa na powierzchnię.
  2. Kapustę kisimy w stałej temperaturze pokojowej. Podczas kiszenia na powierzchni może pojawić się biała pianka, którą należy zebrać.
  3. Kapusta jest gotowa po około 2-3 tygodniach kiszenia.

Porady – dodatkowe informacje

Kiszona kapusta włoska w główce jest naturalnym źródłem witaminy C, wapnia i fosforu, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidów, polifenoli), bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy.

Właściwości zdrowotne kapusty i soku z kapusty, które są naturalnym źródłem probiotyków warto wykorzystywać szczególnie w okresie zimowym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na wirusy i przeziębienia. Spożywanie kapusty przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz wspomaga odchudzanie.

Ukiszona kapusta włoska idealnie nadaje się do zawijania gołąbków. Lekko ukiszoną włoską kapustę można również dodać do rosołu, idealnie zrównoważy ona słodycz marchewki i pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.
Następny przepis: KAPUSTA WŁOSKA na CIEPŁO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode