Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.
Gotowana kapusta włoska z koperkiem i śmietaną to przepis, który nie tylko zdrowy, ale też niezwykle pyszny. Włoska kapusta, znana również jako kapusta włoska, to warzywo o subtelnym, nieco słodkawym smaku, który pięknie komponuje się z koperkiem i kremowym smakiem śmietany. Doskonale pasuje jako dodatek do mięs i ryb, ale również jako samodzielne danie. Ta surówka z kapusty włoskiej ze śmietaną przypomina najlepsze dania naszych babć, gdzie proste składniki łączyły się w kompozycje pełne smaku. Niezwykle prosty w przygotowaniu, zaskakuje głębią smaku.
admin
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 3 cebule
- 4 listki laurowe
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 2 pęczki koperku
- 4 łyżki gęstej, tłustej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy
Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną – jak zrobić?
- 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto w garnku.
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać wodę, tyle, ile trzeba, żeby sięgała do połowy wysokości kapusty, dodać sól, listki laurowe i ziele angielskie.
- Gotować do miękkości, bez pokrywki, ok. 20 minut, tak, żeby większość wody się wygotowała.
- Śmietanę wymieszać z mąką i mieszając dodać do kapusty pod koniec gotowania.
- Koperek wypłukać, poszatkować, dodać do kapusty i wymieszać (już nie gotować). Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać w głębokich talerzach, ze świeżym pieczywem.
Surówka z kapusty włoskiej ze śmietaną – jak zrobić?
- 1. Kapustę włoską obrać z wierzchnich liści, poszatkować i wypłukać.
- W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę na złoto.
- Dodać pokrojoną kapustę, wodę (w ilości, która sięga do połowy wysokości kapusty), sól, listki laurowe i ziele angielskie.
- Gotować bez pokrywki przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie i większość wody się wygotuje.
- W międzyczasie wymieszać śmietanę z mąką.
- Pod koniec gotowania dodać mieszankę śmietanowej mąki do kapusty i dokładnie wymieszać.
- Poszatkowany koperek dodać do kapusty i jeszcze raz wymieszać.
- Surówkę serwować w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa.
Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną – dodatkowe informacje
W wersji wegańskiej zamiast śmietany można użyć śmietany roślinnej (np. orzechowej)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką
Następny przepis: Kapusta włoska kiszona w główce