Kanapki piknikowe na domowych bagietkach
Cieszyć się z pikniku może nie tylko natura, ale i podniebienia gości. Kanapki piknikowe na domowych bagietkach to doskonałość w formie przekąski. Wykonane z najświeższych składników, dodają energii i pomagają cieszyć się z wydarzenia. Właśnie dziś, mamy dla was właśnie ten przepis. Wykorzystując do swojej kompozycji chleb bagietka, w połączeniu z ulubionymi dodatkami, tworzy aromatyczną i smaczną propozycję na piknik czy grilla. Proste, ale zarazem eleganckie furorę zrobią wśród znajomych i rodziny. Pozwólmy się przekonać jak wiele smaku może kryć się w prostocie – zapraszamy do przygotowania kanapek piknikowych na domowych bagietkach.
admin
Składniki:
- Bagietki:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
5 dag masła lub margaryny
1 mała łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
mak sypki ( 2-3 łyżki )
Dodatkowo:
2 opakowania serka kanapkowego
pęczek rzodkiewek
kilka pomidorów
główka sałaty zielonej
300 g sera żółtego w kawałku
Kanapki piknikowe na domowych bagietkach – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość, tak na około 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy podłużną bagietkę i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.
- Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
- W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.
- Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
- Tak wykonane są gotowe do podania.
Kanapki piknikowe na domowych bagietkach – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek. W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kanapka z łososiem pieczonym
Następny przepis: Kanapki Tadka Niejadka