Kanapki piknikowe na domowych bagietkach

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach

Cieszyć się z pikniku może nie tylko natura, ale i podniebienia gości. Kanapki piknikowe na domowych bagietkach to doskonałość w formie przekąski. Wykonane z najświeższych składników, dodają energii i pomagają cieszyć się z wydarzenia. Właśnie dziś, mamy dla was właśnie ten przepis. Wykorzystując do swojej kompozycji chleb bagietka, w połączeniu z ulubionymi dodatkami, tworzy aromatyczną i smaczną propozycję na piknik czy grilla. Proste, ale zarazem eleganckie furorę zrobią wśród znajomych i rodziny. Pozwólmy się przekonać jak wiele smaku może kryć się w prostocie – zapraszamy do przygotowania kanapek piknikowych na domowych bagietkach.

Składniki:

  • Bagietki:

    5 dag świeżych drożdży

    2 łyżeczki cukru

    1 szklanka ciepłego mleka

    3 szklanki mąki tortowej

    5 dag masła lub margaryny

    1 mała łyżeczka soli

    mąka pszenna do posypania stolnicy

    1 jajko

    mak sypki ( 2-3 łyżki )

    Dodatkowo:

    2 opakowania serka kanapkowego

    pęczek rzodkiewek

    kilka pomidorów

    główka sałaty zielonej

    300 g sera żółtego w kawałku

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość, tak na około 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy podłużną bagietkę i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.
  3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
  4. W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.
  5. Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
  6. Tak wykonane są gotowe do podania.

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek. W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanapka z łososiem pieczonym
Następny przepis: Kanapki Tadka Niejadka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode