JABŁECZNIK KRÓLEWSKI
Zapraszam na odrobinę słodkości! Oto zapierający dech w piersiach „Jabłecznik Królewski” – ulubiony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie. To nie jest zwykły jabłecznik, to jest prawdziwe arcydzieło! Wykończony pysznym, kruchym ciastem, pełen soczystych, aromatycznych jabłek, i lekko korzennym posmakiem cynamonu. To jest absolutnie niepowtarzalna receptura, która swoje korzenie ma we współpracy z przepisy joli jabłecznik oraz przepisy joli szarlotka. Połączenie tych dwóch klasycznych przepisów tworzy wykwintny deser, który jest symfonią smaku. Bez wątpienia, ten jabłecznik jest godny każdej królewskiej uczty!
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT:
- 5 jaj
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- MASA JABŁKOWA:
- 1kg obranych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 6 – 10 łyżek cukru to zależy na ile są jabłka kwaśne
- MASA ŚMIETANOWA:
- pół litra śmietany 30%
- 1 galaretka agrestowa
- DODATKOWO:
- gorzka czekolada
Jabłecznik królewski – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Słowa kluczowe: przepisy joli jabłecznik, przepisy joli szarlotka
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI – dodatkowe informacje
Można użyć innych smaków galaretek, ale cytrynowe nadają smak orzeźwienia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik na cydrze
Następny przepis: Jabłecznik na kruchym cieście