Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

Czy istnieje coś lepszego niż domowy jabłecznik na kruchym cieście? Ten prosty i smaczny deser to prawdziwa uczta dla fanów pieczenia domowego ciasta. Kruche i delikatne ciasto jest doskonałym podłożem dla soczystych i aromatycznych jabłek, jest to przepis, który nigdy nie wychodzi z mody. Dobry jabłecznik na kruchym cieście to smak dzieciństwa, idealny na rodzinne spotkania, popołudniowe herbatki czy jesienne chłodne wieczory. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na ten ciastkowy klasyk, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj się na pyszny, domowy jabłecznik na kruchym cieście!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 2,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • kilka kropli olejku arakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Dodatkowo:
  • 6 jabłek
  • cynamon
  • płatki migdałów

Jak zrobić jabłecznik na kruchym cieście?

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Posypać cynamonem, dobrze wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
  2. Włączyć piekarnik na 180°C.
  3. Kruche ciasto zagnieść, z części wylepić dół blaszki, a drugą część włożyć do zamrażarki.
  4. Na ciasto wyłożyć jabłka, bez powstałego soku.
  5. Ubić bezę i wyłożyć na jabłka.
  6. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać płatkami migdałów.
  7. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 10-15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez ok. godzinę.

Dzięki powyższym krokom prosty jabłecznik na kruchym cieście będzie gotowy do podania. To smaczne i aromatyczne ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Jabłecznik na kruchym cieście – dodatkowe informacje

Proporcje na małą blaszkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: JABŁECZNIK KRÓLEWSKI
Następny przepis: Jabłecznik na zimno bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode