Jabłecznik na zimno bez pieczenia

Jabłecznik na zimno bez pieczenia

Jabłecznik na zimno to przepis idealny dla wszystkich miłośników owocowych deserów, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bez pieczenia, kruchy spód z ciasta, pełen kwaskowato-słodkiego nadzienia z jabłek – to kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Można go przygotować na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny deser. Można go urozmaicić dodatkiem cynamonu lub innych przypraw korzennych. Już sam zapach tego deseru przeniesie cię do magicznej, jesiennej aury, nawet jeśli za oknem lato. Przekonaj się sam, jak prosty i przepyszny jest jabłecznik na zimno.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kg dojrzałych, soczystych jabłek
  • 2-3 galaretki owocowe o różnych smakach
  • 1 gotowy okrągły spód biszkoptowy
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów do wyłożenia boków
  • duża tortownica

Jak zrobić jabłecznik na zimno bez pieczenia

  1. W trzech miseczkach rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzącej wody (ok. 300 ml) i dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, by lekko stężały.
  2. Jabłka myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Masło dokładnie ucieramy z cukrem na puszystą masę, którą następnie mieszamy z jabłkami.
  4. W tortownicy układamy spód biszkoptowy, na środek wykładamy masę jabłkową, boki wykładamy biszkoptami.
  5. Masę jabłkową równomiernie rozsmarowujemy, wyrównujemy i wykładamy na nią tężejące galaretki – możemy położyć je warstwami lub kolorami obok siebie. Wstawiamy do lodówki, by stężały.

Jabłecznik na zimno bez pieczenia – dodatkowe informacje

Do przygotowania ciasta możemy użyć pół kostki masła i pół kostki margaryny. Ciasto powinno trochę postać, aby biszkopty nasiąkły jabłkami i zmiękły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik na kruchym cieście
Następny przepis: Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode