Jabłecznik na cydrze

Jabłecznik na cydrze

Ten przepis na jabłecznik na cydrze połączy w sobie smakowitość tradycyjnego polskiego wypieku z powiewem nowości, wprowadzanym przez dodatek cydru. Nie jest to jednak zwykły, kupny cydr, ale aksamitna, wysokoprocentowa kompozycja, która przeniknie każdą warstwę ciasta. Wyselekcjonowane składniki sprawiają, że smak jabłecznika staje się intensywny i wyrazisty. Dodatek alkoholu dodaje także oryginalności, tworząc niebanalne połączenie, idealne dla miłośników eksperymencji w kuchni. Aromat pieczonego jabłecznika z nutą cydru zapewne ucieszy nie tylko podniebienia, ale i zmysł węchu każdego smakosza.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 2 budynie waniliowe przeznaczone na 500ml mleka
  • 200g cukru
  • 750ml cydru wytrawnego, musującego
  • 1kg jabłek
  • 2 łyzki soku z cytryny

Jabłecznik na cydrze – jak zrobić?

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Kruchy spód: mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem i drobno pokrojonym zimnym masłem. Wyrabiamy szybko gladkie ciasto i formujemy z niego kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia albo pędzlujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Gotujemy budyń: w 12-14 łyżkach cydru rozpuszczamy proszek budyniowy, pozostały cydr gotujemy z 200 g cukru. Cydrowy budyń odstawiamy, troszkę studzimy i mieszamy z jabłkami pokrojonymi w kostkę.
  5. Schłodzone ciasto wałkujemy lub wyklejamy ręką spód i boki (4-5 cm) tortownicy.
  6. Na rozwałkowany spód wykładamy cydrowo-jabłkowy budyń i wstawiamy do piekarnika na około 50 minut.
  7. Po upieczeniu bardzo dobrze chłodzimy, najlepiej w lodówce przez kilka godzin, i wyjmujemy z foremki.

Jabłecznik na cydrze – dodatkowe informacje

Można podawać z bitą śmietaną. Jeżeli ciasto przechowujemy w lodówce, zachowuje świeżość 4-5 dni. Ważne jest aby jabłecznik po upieczeniu, przed podaniem dobrze schłodzić, ciepły nie smakuje i jest zbyt płynny.

Aby ciasto nie przyklejało się do wałka, możemy wałkować miedzy rozciętym woreczkiem do zamrażania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietanką
Następny przepis: JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode