Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie to klasyczne ciasto, które przyprowadzi do twojego domu uczciewań atmosferę. Ten przysmak łączy harmonię jabłek, kremowej bitej śmietany i lekkiego biszkoptu – składniki te razem tworzą prawdziwie królewskie doświadczenie. To idealny deser na uroczyste okazje, ale także na zwyczajne codzienne chwile. Zrównoważona mieszanka słodyczy i delikatnej kwaskowatości jabłek idealnie komponuje się z puszystością biszkoptu i kremową bitą śmietaną. Daj się porwać kulinarnym doznaniom i poczuj tę wyjątkową ucztę zmysłów!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • Jabłka:
  • 9 dużych jabłek (1,8 kg przed obraniem, ok. 1,3 kg po obraniu)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 szklanka wody
  • Bita śmietana:
  • 650 ml śmietany 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
  2. Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
  3. Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie – dodatkowe informacje

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością podbije serca gości. Można go przygotować na biszkopcie z bitą śmietaną, co dodaje mu dodatkowego smaku i kremowej konsystencji.

Aby nadać jabłecznikowi jeszcze więcej orzeźwienia, można użyć galaretki cytrynowej do ciasta. To świetne rozwiązanie dla miłośników cytrusowych smaków.

Inną opcją jest nasączenie biszkoptu ponczem z ciepłej wody, cukru i soku z cytryny. Dzięki temu ciasto nabierze dodatkowego aromatu i wilgotności.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Izaura
Następny przepis: Jabłecznik na cydrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode