IMPREZOWE KANAPECZKI
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego,
2 bagietki francuskie,
Masło.
Kanapeczki Biedroneczki (z chleba): 2 opakowania serka śmietankowego, duży pęczek posiekanego szczypiorku, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, majonez.
Kanapeczki „z jajem” (z bagietek): 3-4 jajka ugotowane na twardo, kiełki rzodkiewki, cebula czerwona, górek zielony, kilka rzodkiewek, garść posiekanego szczypiorku.
Kanapeczki z fetą i botwinką (z bagietek): ser feta, większa garść posiekanej botwinki, kilka rzodkiewek, liście natki pietruszki.
Kanapeczki wśród kwiatów i zieleni (z chleba): wędlina, pomidor malinowy, garść posiekanego szczypiorku, sałata strzępiasta, kilka rzodkiewek, cebula czerwona.
Kanapeczki z serem Lazur (z bagietki): ser Lazur z niebieską pleśnią, po kilka sztuk oliwek zielonych i czarnych, kilka pomidorków koktajlowych, koperek.
Kanapeczki Caprese (z chleba): ser mozzarella, listki bazylii, pomidor malinowy lub zwykły.
1. Imprezowe kanapeczki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
KANAPECZKI BIEDRONECZKI
Wycinam gwiazdki z chleba foremkami do ciasteczek, smaruję masłem i serkiem. Każdą lekko dociskam do posiekanego szczypiorku. Układam na nich połówki pomidorków oraz oliwek, robię kropki z majonezu. -
KANAPECZKI „Z JAJEM”
Kolejność warstw: bagietka, masło, kiełki, jajko, cebula czerwona, ogórek rzodkiewka, szczypiorek. -
KANAPECZKI Z FETĄ I BOTWINKĄ
Kolejność warstw: bagietka, masło, ser feta, listek natki pietruszki, posiekana botwinka, paseczki rzodkiewki. -
KANAPECZKI WŚRÓD KWIATÓW I ZIELENI
Wycinam kwiatki z rzodkiewek oraz cebuli – małym nożykiem z czubkiem, naokoło warzywa zygzakiem aż do całkowitego przecięcia, delikatnie rozdzielam.
Sałatę rwę na mniejsze kawałki.
Kolejność warstw: trójkąty z chleba, masło, sałata i wędlina, pomidor i posiekany szczypiorek. Każdą kanapkę ozdobić kwiatkiem z rzodkiewki, a dodatkowo talerz kwiatkami z cebuli. -
KANAPECZKI Z SEREM LAZUR
Kolejność warstw: bagietka, masło, ser Lazur, całość ozdobiona krążkami z oliwek, plasterkami pomidorków i koperkiem.
Dodatkowo talerz udekorowany wędliną zwiniętą w „ruloniki” oraz gałązkami koperku. -
KANAPECZKI CAPRESE
Kolejność warstw: trójkąty z chleba, masło, na tym samym poziomie – pomidor, liść bazylii, mozzarella.
Imprezowe kanapeczki – dodatkowe informacje
Możecie użyć Waszego ulubionego rodzaju chleba – z ziarnami słonecznika, razowy, graham. Ważne, aby jego kromki były kwadratowe – przekrojona na pół w trójkąty ładniej się prezentują. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami
Następny przepis: Imprezowa zakąska. Placuszki drobiowe z migdałami.