IMPREZOWE KANAPECZKI

IMPREZOWE KANAPECZKI

Imprezowe kanapeczki to doskonałe przekąski na każdy rodzaj domówki. Wykonane z chrupiącej bagietki, tworzą idealne podłoże do różnego rodzaju dodatków. Kolorowe i estetycznie zdobione, nie tylko świetnie smakują, ale też atrakcyjnie prezentują się na stole. Bez względu na to, czy planujesz formalny bankiet, czy luźne spotkanie ze znajomymi, malutkie kanapeczki z bagietki z pewnością zostaną docenione przez Twoich gości. Proste w przygotowaniu, ale efektowne w prezentacji kanapeczki to prawdziwy hit każdej imprezy. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi przystawkami.

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego,

    2 bagietki francuskie,

    Masło.

    Kanapeczki Biedroneczki (z chleba): 2 opakowania serka śmietankowego, duży pęczek posiekanego szczypiorku, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, majonez.

    Kanapeczki „z jajem” (z bagietek): 3-4 jajka ugotowane na twardo, kiełki rzodkiewki, cebula czerwona, górek zielony, kilka rzodkiewek, garść posiekanego szczypiorku.

    Kanapeczki z fetą i botwinką (z bagietek): ser feta, większa garść posiekanej botwinki, kilka rzodkiewek, liście natki pietruszki.

    Kanapeczki wśród kwiatów i zieleni (z chleba): wędlina, pomidor malinowy, garść posiekanego szczypiorku, sałata strzępiasta, kilka rzodkiewek, cebula czerwona.

    Kanapeczki z serem Lazur (z bagietki): ser Lazur z niebieską pleśnią, po kilka sztuk oliwek zielonych i czarnych, kilka pomidorków koktajlowych, koperek.

    Kanapeczki Caprese (z chleba): ser mozzarella, listki bazylii, pomidor malinowy lub zwykły.

1. Imprezowe kanapeczki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. KANAPECZKI BIEDRONECZKI
    Wycinam gwiazdki z chleba foremkami do ciasteczek, smaruję masłem i serkiem. Każdą lekko dociskam do posiekanego szczypiorku. Układam na nich połówki pomidorków oraz oliwek, robię kropki z majonezu.
  2. KANAPECZKI „Z JAJEM”
    Kolejność warstw: bagietka, masło, kiełki, jajko, cebula czerwona, ogórek rzodkiewka, szczypiorek.
  3. KANAPECZKI Z FETĄ I BOTWINKĄ
    Kolejność warstw: bagietka, masło, ser feta, listek natki pietruszki, posiekana botwinka, paseczki rzodkiewki.
  4. KANAPECZKI WŚRÓD KWIATÓW I ZIELENI
    Wycinam kwiatki z rzodkiewek oraz cebuli – małym nożykiem z czubkiem, naokoło warzywa zygzakiem aż do całkowitego przecięcia, delikatnie rozdzielam.
    Sałatę rwę na mniejsze kawałki.
    Kolejność warstw: trójkąty z chleba, masło, sałata i wędlina, pomidor i posiekany szczypiorek. Każdą kanapkę ozdobić kwiatkiem z rzodkiewki, a dodatkowo talerz kwiatkami z cebuli.
  5. KANAPECZKI Z SEREM LAZUR
    Kolejność warstw: bagietka, masło, ser Lazur, całość ozdobiona krążkami z oliwek, plasterkami pomidorków i koperkiem.
    Dodatkowo talerz udekorowany wędliną zwiniętą w „ruloniki” oraz gałązkami koperku.
  6. KANAPECZKI CAPRESE
    Kolejność warstw: trójkąty z chleba, masło, na tym samym poziomie – pomidor, liść bazylii, mozzarella.

Imprezowe kanapeczki – dodatkowe informacje

Możecie użyć Waszego ulubionego rodzaju chleba – z ziarnami słonecznika, razowy, graham. Ważne, aby jego kromki były kwadratowe – przekrojona na pół w trójkąty ładniej się prezentują. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami
Następny przepis: Imprezowa zakąska. Placuszki drobiowe z migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode