Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami
Ciepłe i aromatyczne, to danie o imieniu „Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami” to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub specjalną ucztę. Co by mogło być bardziej kuszące niż soczysty, aromatycznie przyprawiony kurczak pieczony w otoczeniu słodkich jabłek i cytrusowych pomarańczy? W połączeniu z odrobiną pikantnego imbiru, to danie oferuje prawdziwie bogate doznania smakowe, które z pewnością zaskoczą i zadowolą twoje kubki smakowe. Kompozycja smaków jest doskonałym dowodem na to, że kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami to duet, który sprawdzi się w każdych warunkach.
admin
Składniki:
- 1 duży, sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 jabłka
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- duża garść rodzynek
- łyżeczka imbiru lub starty 5 cm korzeń imbiru
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- łyżka miodu
- po 3 łyżeczki kolendry i kuminu (kmin rzymski)
- łyżka soli, pieprz
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka majeranku
- oliwa
Kurczak pieczony z jabłkami i pomarańczami – jak zrobić?
- Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, majerankiem, imbirem i utartymi w moździerzu kuminem i kolendrą.
- Mieszanką polać kurczaka, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.
- Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Pomarańcze obrać i pokroić w ósemki, cytrynę ze skórką w ćwiartki.
- Dwa jabłka pokroić w talarki a dwa w ósemki.
- Cząstki jabłek, cytryny i pomarańczy wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i nadziać kurczaka.
- Ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia, podlać oliwą i obłożyć plastrami jabłek.
- Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sok.
- Po tym czasie zdjąć pokrywę lub rozciąć rękaw, usunąć plastry jabłek i pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku, aby skórka nabrała złocistego koloru – najlepiej włączyć termoobieg.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli mamy czas, kurczaka najlepiej natrzeć dzień wcześniej przed pieczeniem i wstawić na noc do lodówki.