Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami

Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami

Ciepłe i aromatyczne, to danie o imieniu „Imbirowy kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami” to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub specjalną ucztę. Co by mogło być bardziej kuszące niż soczysty, aromatycznie przyprawiony kurczak pieczony w otoczeniu słodkich jabłek i cytrusowych pomarańczy? W połączeniu z odrobiną pikantnego imbiru, to danie oferuje prawdziwie bogate doznania smakowe, które z pewnością zaskoczą i zadowolą twoje kubki smakowe. Kompozycja smaków jest doskonałym dowodem na to, że kurczak nadziewany pomarańczami i jabłkami to duet, który sprawdzi się w każdych warunkach.

Składniki:

  • 1 duży, sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • duża garść rodzynek
  • łyżeczka imbiru lub starty 5 cm korzeń imbiru
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • łyżka miodu
  • po 3 łyżeczki kolendry i kuminu (kmin rzymski)
  • łyżka soli, pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka majeranku
  • oliwa

Kurczak pieczony z jabłkami i pomarańczami – jak zrobić?

  1. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, majerankiem, imbirem i utartymi w moździerzu kuminem i kolendrą.
  3. Mieszanką polać kurczaka, natrzeć solą i oprószyć pieprzem.
  4. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  5. Pomarańcze obrać i pokroić w ósemki, cytrynę ze skórką w ćwiartki.
  6. Dwa jabłka pokroić w talarki a dwa w ósemki.
  7. Cząstki jabłek, cytryny i pomarańczy wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i nadziać kurczaka.
  8. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia, podlać oliwą i obłożyć plastrami jabłek.
  9. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  10. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sok.
  11. Po tym czasie zdjąć pokrywę lub rozciąć rękaw, usunąć plastry jabłek i pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku, aby skórka nabrała złocistego koloru – najlepiej włączyć termoobieg.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli mamy czas, kurczaka najlepiej natrzeć dzień wcześniej przed pieczeniem i wstawić na noc do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: IMBIR KANDYZOWANY
Następny przepis: Imbirówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode