Grzanki z jajkiem
Grzanki z jajkiem to prosta, lecz pełna smaku propozycja na szybki posiłek. Przygotowane na patelni różnią się od tradycyjnych grzanek pieczonych w tosterze. Współgrają z wieloma dodatkami, jednak z jajkiem smakują wyjątkowo. Właśnie na takie połączenie postawił nasz przepis. To idealna propozycja na śniadanie lub kolację, która każdemu posmakuje. Kompozycja chrupiącej, złotej grzanki z aksamitnym, delikatnym jajkiem to klasyczna para, która nigdy się nie nudzi. Przygotujmy więc grzanki na patelni z jajkiem dla siebie i swoich bliskich i cieszmy się prostotą i smakiem tego dania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki dla 3 porcji:
- 3 kawałki chleba
- 3 kurze jajka
- masło
- ser żółty
- sól
- pieprz
Grzanki z jajkiem – jak zrobić?
- Powycinać otworki w chlebie. Następnie posmarować chleb masłem.
- Rozpuścić na patelni masło. Położyć na rozgrzany tłuszcz chleb stroną nie posmarowaną masłem. Wbić w otworki jajka. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć aż chlebek się zarumieni a jajko zetnie. Następnie przewrócić i czynność powtórzyć. Pod koniec położyć plasterki sera aby się roztopił.
Grzanki z jajkiem – dodatkowe informacje
Grzanki z jajkiem są doskonałe na śniadania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzanki z bryndzą i figami
Następny przepis: Grzanki z masełkiem czosnkowym