Grzanki z bryndzą i figami

Grzanki z bryndzą i figami

Podnieś proste grzanki do rangi wykwintnej przekąski! Ten przepis na grzanki z bryndzą i figami sprawia, że pospolite kanapki zmieniają się w coś naprawdę wyjątkowego. Kombinacja kremowej, delikatnej masy serowej na bryndzę i słodkich, soczystych fig sprawia, że smaki doskonale z sobą korespondują. Bryndza dodaje kuszący smak, który idealnie współgra z delikatnymi figami. Te grzanki to doskonały pomysł na lekką przekąskę lub przystawkę do wieczornego spotkania ze znajomymi. Spróbuj sam i przekonaj się, jak wspaniale te proste składniki mogą razem smakować!

Składniki:

  • 3 kromki wysokiej jakości bagietki lub domowego pieczywa
  • łyżka masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pół ząbka czosnku
  • ok. 30-40 g bryndzy
  • świeża figa

Grzanki z bryndzą i figami – jak zrobić?

  1. Kromki pieczywa tosujemy lub opiekamy w piekarniku/na patelni. Jeszcze ciepłe nacieramy połówką ząbka czosnku.
  2. Miękkie masło ucieramy z listkami tymianku. Masełkiem smarujemy pieczywo, a następnie na każdej kromce rozcieramy bryndzę.
  3. Figę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki figi kładziemy na bryndzy.

Grzanki z bryndzą i figami – dodatkowe informacje

Wierzch grzanek można dodatkowo polać płynnym miodem lub sosem balsamicznym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce
Następny przepis: Grzanki z cheba wiejskiego z aromatyczną pastą pomidorową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode