Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Zapraszamy do odkrycia smaku Włoch na własnym talerzu. Proponujemy Grzanki Caprese z pesto i jajkiem w koszulce. To połączenie chrupiącej, zarumienionej bagietki z aromatycznym pesto, świeżymi pomidorami, mozzarellą i delikatnym jajkiem w koszulce. Ta eksplozja smaków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Idealne na weekendowy brunch, ale też jako pomysł na śniadanie lub lekki kolacyjny posiłek. Grzanki z pesto to danie, które zawsze robi wrażenie i jest równocześnie proste do przygotowania. Co ważne, składniki na tę potrawę znajdziecie w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 2 bułki ciabatty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pesto z rukoli:
  • 1 1/2 szklanka rukoli
  • 1/4 szklanki liści bazylii
  • 2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • 12 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
  • 125 mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • kilka liści rukoli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól morska

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce – jak zrobić?

  1. Składniki pesto zblendować. Ciabatty przekroić na połówki, posmarować za pomocą pędzelka oliwą i podpiec na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze. Grzanki obficie posmarować pesto. Ułożyć kilka liści rukoli, pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz pokrojone na plasterki pomidorki. W litrowym rondlu zagrzać wodę i dodać ocet. Jajko wbić do filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i zamieszać łyżką, tak, aby powstał wir. Jajko delikatnie wylać w sam środek wiru. Gotować ok. 2 minut, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jajko odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na grzance. Posypać pieprzem i solą.

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce – dodatkowe informacje

Pesto można również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoiczka i zalać niewielką ilością oliwy, aby nie ściemniało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grzanki na słodko-hiszpańskie torrijas
Następny przepis: Grzanki francuskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode