Grzanki z bryndzą i figami
Podnieś proste grzanki do rangi wykwintnej przekąski! Ten przepis na grzanki z bryndzą i figami sprawia, że pospolite kanapki zmieniają się w coś naprawdę wyjątkowego. Kombinacja kremowej, delikatnej masy serowej na bryndzę i słodkich, soczystych fig sprawia, że smaki doskonale z sobą korespondują. Bryndza dodaje kuszący smak, który idealnie współgra z delikatnymi figami. Te grzanki to doskonały pomysł na lekką przekąskę lub przystawkę do wieczornego spotkania ze znajomymi. Spróbuj sam i przekonaj się, jak wspaniale te proste składniki mogą razem smakować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 kromki wysokiej jakości bagietki lub domowego pieczywa
- łyżka masła
- 2 gałązki świeżego tymianku
- pół ząbka czosnku
- ok. 30-40 g bryndzy
- świeża figa
Grzanki z bryndzą i figami – jak zrobić?
- Kromki pieczywa tosujemy lub opiekamy w piekarniku/na patelni. Jeszcze ciepłe nacieramy połówką ząbka czosnku.
- Miękkie masło ucieramy z listkami tymianku. Masełkiem smarujemy pieczywo, a następnie na każdej kromce rozcieramy bryndzę.
- Figę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki figi kładziemy na bryndzy.
Grzanki z bryndzą i figami – dodatkowe informacje
Wierzch grzanek można dodatkowo polać płynnym miodem lub sosem balsamicznym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce
Następny przepis: Grzanki z cheba wiejskiego z aromatyczną pastą pomidorową