Gremolata wg Buni
Gremolata wg Buni to niezwykle aromatyczne i proste w swoim wykonaniu danie. Ten włoski klasyk, złożony z zaledwie paru składników, doda wyrazistości każdemu daniu. Smakowita mieszanka skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, uderza swoim orzeźwiającym i wyrazistym smakiem. Idealna do potraw mięsnych, ryb, ciast i deserów. Gremolata to świetna propozycja dla tych, którzy chcą wzbogacić swoje potrawy o niebanalny akcent. Niezależnie od okazji czy pory roku, ta wyjątkowa mieszanka z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Daj się skusić i odkryj włoskie smaki w kuchni z przepisem na gremolata wg Buni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
- szczypta soli ( to mój wymysł – po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )
Gremolata wg buni – jak zrobić?
- Umyć natkę pietruszki, osuszyć i oberwać grubsze łodyżki. Drobno pokroić. Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli. Cytrynę sparzyć, wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki. Wszystko wymieszać. Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut.
Gremolata wg Buni – dodatkowe informacje
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej – klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku – np pierogów .
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowana cebula BBQ
Następny przepis: Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną