gravlax z syropem klonowym

gravlax z syropem klonowym

Przedstawiam przepis na niebanalne danie o egzotycznym brzmieniu – gravlax z syropem klonowym. Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, w którym główną rolę odgrywa marynowany łosoś. W tym przepisie pojawia się jednak twist, który wprowadza nieco słodkości i nowoczesności. Charakterystyczny smak łososia zostaje wzmocniony przez zaskakujące połączenie z syropem klonowym. To danie jest doskonałą propozycją na różnego rodzaju uroczystości czy przyjęcia, dające możliwość przeniesienia się smakiem w odległe rejony Skandynawii. Gravlax z syropem klonowym to propozycja dla tych, którzy lubią łączyć tradycję z nowoczesnością na swoim talerzu.

Składniki:

  • 3 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie łyżka musztardy
  • łyżka grubej soli
  • pęczek koperku
  • 500 g surowego łososia bez skóry

Gravlax z syropem klonowym – jak zrobić?

  1. Musztardę mieszamy z syropem klonowym.
  2. Łososia nacieramy solą, następnie smarujemy sosem musztardowo klonowym. Na koniec łososia obtaczamy w posiekanym koperku. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  3. Łososia kroimy na cienkie plastry. Tak przyrządzonego łososia proponuję podawać na ulubionej sałacie, z grzankami oraz skropionego sokiem z cytryny lub limonki.

gravlax z syropem klonowym – dodatkowe informacje

Łososia przed podaniem warto umieścić na godzinę w zamrażarce. Dzięki temu łatwo będzie można go pokroić w cienkie plastry. Łosoś świetnie komponuje z marynowanymi cebulkami, imbirem lub korniszonami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia
Następny przepis: Grecki sernik jogurtowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode