gravlax z syropem klonowym
Przedstawiam przepis na niebanalne danie o egzotycznym brzmieniu – gravlax z syropem klonowym. Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, w którym główną rolę odgrywa marynowany łosoś. W tym przepisie pojawia się jednak twist, który wprowadza nieco słodkości i nowoczesności. Charakterystyczny smak łososia zostaje wzmocniony przez zaskakujące połączenie z syropem klonowym. To danie jest doskonałą propozycją na różnego rodzaju uroczystości czy przyjęcia, dające możliwość przeniesienia się smakiem w odległe rejony Skandynawii. Gravlax z syropem klonowym to propozycja dla tych, którzy lubią łączyć tradycję z nowoczesnością na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 łyżki syropu klonowego
- opcjonalnie łyżka musztardy
- łyżka grubej soli
- pęczek koperku
- 500 g surowego łososia bez skóry
Gravlax z syropem klonowym – jak zrobić?
- Musztardę mieszamy z syropem klonowym.
- Łososia nacieramy solą, następnie smarujemy sosem musztardowo klonowym. Na koniec łososia obtaczamy w posiekanym koperku. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Łososia kroimy na cienkie plastry. Tak przyrządzonego łososia proponuję podawać na ulubionej sałacie, z grzankami oraz skropionego sokiem z cytryny lub limonki.
gravlax z syropem klonowym – dodatkowe informacje
Łososia przed podaniem warto umieścić na godzinę w zamrażarce. Dzięki temu łatwo będzie można go pokroić w cienkie plastry. Łosoś świetnie komponuje z marynowanymi cebulkami, imbirem lub korniszonami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia
Następny przepis: Grecki sernik jogurtowy