Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia
Oddajemy do Waszych rąk przepis na szwedzką klasykę, jaką jest Gravlax z koperkiem. To przepyszna i elegancka przystawka z marynowanego łososia, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Tradycyjny sposób przygotowania polega na zalewaniu łososia mieszanką soli, cukru i zielem koperku, a następnie pozwoleniu mu 'dojrzeć’ przez kilka dni. W końcu jedno z najważniejszych pytań – jak pokroić łososia? Bez obaw, ujawnimy tajniki tego procesu, aby finalny efekt był nie tylko smaczny, ale również estetyczny. Dajcie się oczarować intensywnym smakiem i aromatem dyli, który idealnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia.
admin
Składniki:
- 50 dkg filetu z łososia ze skórą
- duży pęczek koperku
- sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli himalajskiej : 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
Gravlax z koperkiem – przystawka z marynowanego łososia
- Łososia oczyścić i usunąć ości.
- Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, aby pozbyć się bakterii i pasożytów.
- Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
- Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem.
- Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
- Tak przygotowaną rybę ułożyć na płasko w naczyniu, przykryć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin.
- Po marynowaniu oczyścić rybę z marynaty za pomocą ręcznika papierowego.
- Aby smak koperku był świeży i intensywny, posypać rybę kilkoma łyżkami posiekanego koperku.
- Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba odkroić go od skóry i kroić na plastry.
- Gravlax podawać z pieczywem, skropiony sokiem z cytryny lub sosem musztardowo-koperkowym.
Słowa kluczowe: jak pokroić łososia, jak pokroić lososia
Gravlax z koperkiem – dodatkowe informacje
Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo, to można go podawać po 3 godzinach marynowania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gravlax czyli łosoś marynowany
Następny przepis: gravlax z syropem klonowym