Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia

Oddajemy do Waszych rąk przepis na szwedzką klasykę, jaką jest Gravlax z koperkiem. To przepyszna i elegancka przystawka z marynowanego łososia, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Tradycyjny sposób przygotowania polega na zalewaniu łososia mieszanką soli, cukru i zielem koperku, a następnie pozwoleniu mu 'dojrzeć’ przez kilka dni. W końcu jedno z najważniejszych pytań – jak pokroić łososia? Bez obaw, ujawnimy tajniki tego procesu, aby finalny efekt był nie tylko smaczny, ale również estetyczny. Dajcie się oczarować intensywnym smakiem i aromatem dyli, który idealnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia.

Składniki:

  • 50 dkg filetu z łososia ze skórą
  • duży pęczek koperku
  • sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli himalajskiej : 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu

Gravlax z koperkiem – przystawka z marynowanego łososia

  1. Łososia oczyścić i usunąć ości.
  2. Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, aby pozbyć się bakterii i pasożytów.
  3. Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
  4. Następnie obsypać z góry posiekanym koperkiem.
  5. Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
  6. Tak przygotowaną rybę ułożyć na płasko w naczyniu, przykryć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na 24 do 48 godzin.
  7. Po marynowaniu oczyścić rybę z marynaty za pomocą ręcznika papierowego.
  8. Aby smak koperku był świeży i intensywny, posypać rybę kilkoma łyżkami posiekanego koperku.
  9. Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba odkroić go od skóry i kroić na plastry.
  10. Gravlax podawać z pieczywem, skropiony sokiem z cytryny lub sosem musztardowo-koperkowym.

Słowa kluczowe: jak pokroić łososia, jak pokroić lososia

Gravlax z koperkiem – dodatkowe informacje

Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo, to można go podawać po 3 godzinach marynowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gravlax czyli łosoś marynowany
Następny przepis: gravlax z syropem klonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode