Gravlax czyli łosoś marynowany
Gravlax, inaczej łosoś marynowany, to tradycyjna skandynawska potrawa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Prezentowany przepis oferuje wyjątkowy sposób na przygotowanie pysznego łososia: marynowanego w soli i cukrze. Znany również jako łosoś gravlax, jest to przysmak, który zachwyci smakiem i orzeźwiającą lekkością. Dzięki tej technice łosoś zyskuje delikatność, a jednocześnie pozostaje smaczny i soczysty. Ta wykwintna potrawa jest idealna na specjalne okazje, ale nadaje się również na codzienny posiłek. Bez względu na okoliczności, łosoś gravlax dostarcza wyrafinowany smak, który jest jednocześnie prosty do osiągnięcia.
Składniki:
- 2 filety z łososia o wadze 1,5 kg
- 1/3 szklanki soli morskiej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- świeży koperek (może być suszony)
Gravlax czyli łosoś marynowany – jak zrobić?
- Filety łososia dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać sól, cukier, pieprz i siekany koperek. Obsypać skórę fileta mieszanką i ułożyć filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypać składnikami marynaty i przykryć drugim filetem skórą ku górze, obsypać resztą mieszanki. Przykryć naczynie folią aluminiową, przygnieść rybę czymś ciężkim.
- Wstawić naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjąć, ściągnąć folię, odlać płyn, odwrócić filety, ponownie przykryć folią, docisnąć, powtarzać czynność jeszcze dwa razy, co 24 godziny.
- Czwartego dnia zeskrobać nożem marynatę, można gravlax już konsumować kroić go w cienkie plasterki albo zawinąć każdy filet osobno w folię aluminiową i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
- Gdy chcemy go pokroić należy umieścić łososia na deseczce skórą do dołu, pokroić w bardzo cienkie plasterki po niewielkim kątem.
– Słowa kluczowe: łosoś marynowany gravlax, łosoś marynowany w soli i cukrze, łosoś gravlax przepis, łosoś gravlax
Gravlax – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, że łosoś musi być bardzo świeży.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Granola domowa z patelni
Następny przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia