Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z powodzeniem można serwować zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym to połączenie tradycji i nowoczesności. Ta aromatyczna propozycja pozwala na przygotowanie dania jednogarnkowego, które zachwyci swoim smakiem każdego miłośnika gołąbków. Sos pomidorowy, w którym duszone są gołąbki, nadaje potrawie wyjątkowej świeżości i lekkości, a pieczenie w piekarniku sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne i wyjątkowe. To znakomity pomysł na domowy obiad lub kolację, który z pewnością doceni każda osoba ceniąca polską kuchnię.

Składniki:

  • Główka kapusty białej
  • Woreczek ugotowanego ryżu (al dente)
  • 60 dag mięsa mielonego
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy:
  • Pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Półtorej łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • Kostka rosołowa
  • SOS
  • Używam własny z pomidorów z ogródka lub
  • 2 puszki pomidorów bez skórki, najlepiej te na pizzę
  • Śmietana 18% słodka

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Z kapusty wycinam głąb i wrzucam do garnka. Gotuję do momentu aż łatwo będą odchodzić liście. W tym samym czasie gotuję ryż wg opakowania jednak o połowę czasu mniej (ryż nie może być za miękki).
  2. Następnie szatkuję drobno cebule i lekko rumienię na maśle. Do miski wrzucam surowe mięso przeciskam przez praskę czosnek, dodaję cebule i wszystkie przyprawy (wg. upodobania). Na koniec dodaję ryż. I zalewam szklanką (250ml) bulionu (połowa kostki). Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Z każdego liścia odcinam kawałek nerwu, a resztę lekko oklepuję tłuczkiem do kotletów. Następnie nakładam farsz i zwijam jak rolady.
  4. Piec nagrzewam do 200 stopni. Na blasze układam resztki liści, a na nie układam ciasno gołąbki. Zalewam szklanką bulionu (druga połowa kostki).
  5. Po ok. 20 minutach robię sos. Na głębszą patelnię wlewam 2 puszki pomidorów i blinduję. Dodaję trochę śmietany. Zalewam tym gołąbki. Całkowite pieczenie to ok. 80 minut. Góra gołąbków powinna być przyrumieniona. Nie zapomnij o polewaniu ich sosem.
  6. Na sam koniec zlewam sos do garnka i jeszcze raz dodaję śmietany. Smacznego 🙂

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Farsz polany bulionem jest dużo lepszy tak zwany puszysty


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z młodej kapusty
Następny przepis: Gołąbki z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode