Gołąbki z patelni

Gołąbki z patelni

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań czy świąt. Jednak ich przygotowanie może być czasochłonne, dlatego proponujemy alternatywę – gołąbki z patelni. Smak tradycyjnych gołąbków w nieco prostszej formie – bez zawijania, ale z całą gamą smaków, które tak cenimy. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą odkryć na nowo to klasyczne danie, znanego i lubianego na całym świecie. W końcu, kto nie kocha gołąbków? Składniki na gołąbki z patelni to przede wszystkim mięso mielone, ryż, cebula i kapusta, czyli klasyczne składniki, które kojarzą nam się ze smakiem gołąbków.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • owoc jałowca
  • kminek
  • ziarna kolendry
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • cukier
  • 30-40g masła
  • natka pietruszki lub kolendry
  • olej do smażenia

Gołąbki z patelni – jak zrobić?

  1. wszystkie składniki

    1.

    Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy zmielone mięso. Cebulę i czosnek kroimy i smażymy na oleju. Zrumienione dodajemy do miski z mięsem. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. przyprawy

    2.

    Do moździerza wsypujemy parę ziaren owocu jałowca, po pół łyżeczki kminku i ziaren kolendry. Miażdżymy i ucieramy ze sobą. Dodajemy do miski z farszem.

  3. obtaczamy w mące

    3.

    Wyrabiamy gładkie kotleciki dotąd dopóki będą się dobrze razem sklejały. Formujemy kotleciki i obtaczamy w mące.

  4. smażenie

    4.

    Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.

  5. usmażone

    5.

    Przekładamy na talerz.

  6. baza sosu

    6.

    Na tej samej patelni co smażyliśmy dolewamy bulion i czekamy aż się zagotuje.

  7. zagęszczanie

    7.

    Dajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem i cukrem wg uznania.
    Dodajemy rozpuszczoną 1 łyżeczkę mąki w 50ml wody. Po 5 minutach dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i zmniejszamy płomień do minimum. Mieszamy aż sos nabierze gładkiej i kremowej konsystencji.

  8. gotowe

    8.

    Gotowe.

Gołąbki z patelni – dodatkowe informacje

* Nadmiar tłuszczu ze smażenia kotletów wylewam, żeby sos nie był za tłusty.

* Posypujemy natką lub kolendrą i podajemy np. z kaszką kuskus.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode