Gołąbki z patelni
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka
- sól
- pieprz
- owoc jałowca
- kminek
- ziarna kolendry
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- cukier
- 30-40g masła
- natka pietruszki lub kolendry
- olej do smażenia
Gołąbki z patelni – jak zrobić?
-
1.
Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy zmielone mięso. Cebulę i czosnek kroimy i smażymy na oleju. Zrumienione dodajemy do miski z mięsem. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
2.
Do moździerza wsypujemy parę ziaren owocu jałowca, po pół łyżeczki kminku i ziaren kolendry. Miażdżymy i ucieramy ze sobą. Dodajemy do miski z farszem.
-
3.
Wyrabiamy gładkie kotleciki dotąd dopóki będą się dobrze razem sklejały. Formujemy kotleciki i obtaczamy w mące.
-
4.
Smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.
-
5.
Przekładamy na talerz.
-
6.
Na tej samej patelni co smażyliśmy dolewamy bulion i czekamy aż się zagotuje.
-
7.
Dajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem i cukrem wg uznania.
Dodajemy rozpuszczoną 1 łyżeczkę mąki w 50ml wody. Po 5 minutach dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i zmniejszamy płomień do minimum. Mieszamy aż sos nabierze gładkiej i kremowej konsystencji. -
8.
Gotowe.
Gołąbki z patelni – dodatkowe informacje
* Nadmiar tłuszczu ze smażenia kotletów wylewam, żeby sos nie był za tłusty.
* Posypujemy natką lub kolendrą i podajemy np. z kaszką kuskus.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem