Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która nigdy nie wychodzi z mody. To idealne danie na rodzinny obiad, a także na większe, uroczyste okazje. Warmińskie, rozpływające się w ustach gołąbki z kaszą i ryżem pochłaniają aromatyczny sos, tworząc celujące smaki. Idealna kompozycja ryżu, kaszy oraz delikatnego mięsa, zawiniętego w liście kapusty daje wspaniały efekt końcowy. Owijanie tych smakowitych pakietów może wydawać się początkowo skomplikowane, ale z odrobiną praktyki stanie się nieskomplikowanym zadaniem. Ciepłe, serdeczne i domowe gołąbki to takie danie, którego nikt nie jest w stanie odmówić.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego)
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 woreczek kaszy
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
  • olej
  • bulion (z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)
  • Sos według mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-64

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy liście kapusty:
    Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą (najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
  2. Przygotowujemy farsz:
    Ryż i kaszę gotujemy (al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni.
    W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
  3. Przygotowujemy gołąbki:
    Z farszu formujemy podłużne kulki.
    Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu (delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
    Gołąbki dusimy w dużym garnku, którego spód wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy je tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy ok 1-1,5 godziny.
    Podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem – dodatkowe informacje

Do gołąbków z kaszą i ryżem pasuje zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna. Farsz można wzbogacić także o grzyby.

Aby przyspieszyć przygotowanie, farsz można przyrządzić dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika
Następny przepis: Gołąbki z tartymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode