Gołąbki z piekarnika

Gołąbki z piekarnika

Chciałbyś znowu poczuć smak tradycyjnych, polskich gołąbków, ale nie wiesz jak je podgrzać? Gołąbki z piekarnika to prawdziwy hit kuchni polskiej: miękka kapusta zawijana w aromatycznym mięsie mielonym. Jest to jedno z tych dań, które zawsze wspominamy z nostalgią, odwiedzając babcię w dzieciństwie lub uczestnicząc w rodzinnych uroczystościach. Warto przygotować gołabki samodzielnie i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem na co dzień, a nie tylko od święta. Prezentowany tutaj przepis to propozycja na idealne, domowe gołąbki – takie, które są soczyste, pełne smaku i aromatu. Przy okazji dowiesz się, jak podgrzać gołąbki, aby były równie pyszne jak tuż po przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża młoda kapusta lub dwie średnie
  • 2 torebki ryżu 2×100 gram
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej 100 gram
  • 5 dag masła
  • Sól, pieprz, vegeta
  • 1/2 słoiczka, małego koncentratu pomidorowego
  • Składniki na sos:
  • 1,5 litra wody
  • 5 dag masła
  • Sól, pieprz i vegeta do smaku
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Mąka do zagęszczenia sosu

Gołąbki z piekarnika – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie: ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso z ryżem i kaszą, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej 1 warstwę gołąbków, posypać vegetą, ułożyć warstwę wiórków masła. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, podlać wodą(1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 120 stopni i dusić około 20 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 20 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.

Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Słowa kluczowe: jak podgrzać gołąbki

Gołąbki z piekarnika – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać kostkę rosołową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode