Gołąbki z piekarnika
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża młoda kapusta lub dwie średnie
- 2 torebki ryżu 2×100 gram
- 1 torebka kaszy jęczmiennej 100 gram
- 5 dag masła
- Sól, pieprz, vegeta
- 1/2 słoiczka, małego koncentratu pomidorowego
- Składniki na sos:
- 1,5 litra wody
- 5 dag masła
- Sól, pieprz i vegeta do smaku
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Mąka do zagęszczenia sosu
Gołąbki z piekarnika – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie: ryż i kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso z ryżem i kaszą, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej 1 warstwę gołąbków, posypać vegetą, ułożyć warstwę wiórków masła. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, podlać wodą(1/2 szklanki) i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 120 stopni i dusić około 20 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 20 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.
Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Słowa kluczowe: jak podgrzać gołąbki
Gołąbki z piekarnika – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać kostkę rosołową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Następny przepis: Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem