Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Zapasza na smakowite gołąbki z młodej kapusty – ukochaną potrawę Polaków w wersji wegetariańskiej. To doskonała potrawa, którą można przyrządzić na obiad lub specjalne okazje. Przepis jest bardzo uniwersalny, a młoda kapusta dodaje potrawie wyjątkowej delikatności. Wegetariańskie gołąbki z młodej kapusty to alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsem, ale nie ustępują one temu danie w niczym – ani smakiem, ani sycącością. Przepis ten świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej oraz tych, którzy chcą wzbogacić swój jadłospis o zdrowsze potrawy.

Składniki:

  • 2 świeże kapusty
  • 1,5 kg mielonej łopatki + 0,5 kg podwędzanego boczku lub podgardla
  • 0,5 kg cebuli pokrojonej w kostkę + olej do smażenia
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 300 g dobrego ryżu
  • jarzynka bez chemii (rozdrobnione warzywa z solą himalajską)
  • garść lubczyku do mięsa
  • sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Gołąbki z młodej kapusty – jak zrobić?

  1. Ryż ugotować na wodzie z jarzynką, trochę krócej niż zwyczajowo, odcedzić i odstawić do ostudzenia. Cebulę dobrze zrumienić na oleju i również ostudzić. Mięso i wędzonkę zmielić wraz z ząbkami czosnku, wsypać lubczyk, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ostudzonym ryżem i cebulą. Z kapusty ostrym ale stabilnym nożem wyciąć głąby, parzyć ją bardzo krótko zanurzając w garnku z wrzątkiem, co pół minuty zdejmować liście i tak do końca aż zostanie środek z małymi listkami, które można spożytkować np. do zupy. Sparzone liście ostudzić, wyciąć grubiałe części. Nadziewać solidnie farszem mięsnym i zwijać jak krokiety. Układać w większym garnku z wyłożonym na dnie liściem. Po ułożeniu wszystkich gołąbków całość również przykryć liściem, zalać gorącą wodą z wymieszaną wcześniej jarzynką, gotować ok. pół godziny i zdjąć z ognia. Na sos odlać dowolną ilość wody z gołąbków, dodać pomidory z puszki, chwilę pogotować, dosmaczyć solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: gołąbki z młodej kapusty, wegetariańskie.

Gołąbki z młodej kapusty – dodatkowe informacje

Do gołąbków z młodej kapusty pasują również inne sosy: pieczarkowy, pieczeniowy, koperkowy itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
Następny przepis: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode